Очакват бум на чужди инвестиции във възобновяеми енергоизточници

Много скоро в България можем да очакваме бум на чуждестранни инвестиции във възобновяеми енергийни източници с размер не по-малко от 400-500 млн. евро. В момента се наблюдава засилен интерес, след като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране даде знак за електрическа енергия, произведена от фотооптични панели и електрическа енергия, произведена от биомаса. Това каза председателят на Асоциацията на производителите на екологична енергия Велизар Киряков, цитиран от Дарик.

В момента имаме няколко български фирми, които работят сериозно по производството на електрическа енергия от дървесни отпадъци и от слама, допълни той.

Каква е ефективността на инвестициите обаче е трудно да се каже поради възвръщаемостта, която например за ВЕЦ-овете е 15 години, а за ветрогенераторите – 6-7 години, обясни Киряков.

Да се освободят производителите на електроенергия от възобновяеми енергийни източници от такса „Пренос”, предложи Киряков, защото това оскъпява произвежданата екоенергия. Ако вие живеете в София, а пък ветрогенераторите са в Каварна, ние ще трябва три пъти да платим такса „Пренос”. Плащайки три пъти такса „Пренос”, мисля, че е по 4 стотинки или нещо такова, ами цената просто става невъзможна, даде пример той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *