Очакват ни висока инфлация и скъпи кредити

62.5% от разпитаните банкери, инвестиционни посредници и ръководители на пенсионно-осигурителни дружества смятат, че лихвите по тези кредити ще останат без промяна от сегашните си високи нива.
Още по-категорично е мнението на управляващите и пенсионно-осигурителните дружества 70% от тях смятат, че лихвите по кредитите в лева няма да мръднат надолу. Единствено очакване за намаление на лихвите има при кредитите в долари. Над 80% от анкетираните са на мнение, че при доларовите кредити лихвите ще падат през второто тримесечие главно заради очакваното понижение на курса на долара.
По отношение на депозитите над 50% от инвестиционните посредници са на мнение, че лихвите по тях ще продължат да намаляват, но с изключение на депозитите в долари. 60% от посредниците са на мнение, че те ще останат без промяна.
Инфлационният натиск ще продължи да се повишава през второто тримесечие на годината, се посочва още в доклада. 81.8% от анкетираните банкери очакват слабо ускоряване на инфлацията. За първите три месеца на тази година стоките и услугите са увеличили цените си с 2.4%, показаха официалните данни на Националния статистически институт (НСИ). Оскъпяването е почти толкова, колкото правителството е заложило за цялата 2011 г. Бюджетът на страната е изчислен на база 2.5% инфлация.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *