Очаква се покачване на разполагаемия доход през 2015 г.

Ще има покачване на разполагаемия доход, съответно и по-голяма покупателна способност, за тези, които са близо до минимума и останат на своята работа, особено ако техните работни места са защитени. Това коментира в предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Петър Ганев, старши икономист от Института за пазарна икономика. Той добави, че ефектът от увеличението на минималната работна заплата е двупосочен.

„Знаем, че има сектори с колективно договаряне, където работникът има по-голяма защита“, обясни Ганев. Той допълни, че съществува и другият ефект, изразяващ се в оскъпяването на труда, което винаги носи след себе си загуба на работни места или отварянето на по-малко работни места.

„Покупателната способност ще падне за тези, които ще бъдат освободени от работа или няма да успеят да си намерят работа“, посочи икономистът.

Петър Ганев коментира още, че е важно през новата година България да изпрати положителни сигнали за стабилност към международните инвеститори. Според него, политиците нямат воля да предприемат необходимите действия, за да върнат кредитния рейтинг на страната ни. Очаква се през 2015 заетостта в страната да бъде по-ниска, допълни икономистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *