Очертава се слабо второ тримесечие за големите банки в САЩ

Големите американски банки ще оповестят слаби финансови резултати за второто тримесечие на годината. Или поне такива са нагласите. Слабостите при търговията с финансови инструменти с фиксиран доход и ипотечното банкиране засенчватувеличеното кредитиране за компаниите и домакинствата, пише Financial Times.

Сезонът на отчетитеза банките ще открие Wells Fargoв петък. Следващата седмица своите междинни резултати ще публикуват Citigroup,Goldman Sachs,JPMorgan Chase,Bank of America (BofA) иMorgan Stanley. От шестте големи банки само Morgan Stanley ще оповести ръст на нетната печалба, съдейки по изчисленията на анализаторите, анкетирани от Bloomberg.

Някои банки, измежду които Citi и JPMorgan, вече предупредиха за поредното слабо тримесечие по отношение на търговията с финансови инструменти с фиксиран доход. В края на май финансовият директор на Citi заяви, че приходите от подобна търговия могат да спаднат с до 25% спрямо второто тримесечие на миналата година.

Спадът при JPMorgan може да е около 20-те процента. Като цяло приходите от търговска дейност на големите щатски банки ще бъдат с 20% до 25% по-ниски в сравнение с година по-рано, сочат изчисления на Deutsche Bank.

За сравнение – ръстът на кредитирането на големите американски търговски банки е 1,5% през тримесечието, приключващо на 18 юни, връщайки се към растежа след спада през първото тримесечие, гласят данни на Федералния резерв на САЩ (Фед). Покачването бе стимулирано от потребителското кредитиране, търсенето на кредитни карти и заеми от страна на бизнеса.

Въпреки че прирастът на кредитирането може да се окаже от полза за банки като Wells Fargo, JPMorgan и BofA, чийто бизнес с корпоративно и потребителско кредитиране е доста голям, Goldman ще получи по-малка подкрепа за резултатите си, тъй като банката е по-зависима от търговията с финансови инструменти и инвестиционното банкиране.

През последните месеци инвеститорите възнаграждават банките, които са по-малко зависими от търговията с финансови инструменти. Акциите на Wells Fargo поскъпнаха със 17% от началото на годината до 53 долара – най-много в сравнение с ценните книги на топ банките в САЩ. Акциите на Goldman Sachs пък са поевтинели с 4,4% от началото на годината до 169,49 долара.

Анализаторите очакват нетната печалба на Wells Fargo за второто тримесечие да бъде 5,4 млрд. долара, или с 2% по-малко спрямо същото тримесечие на предходната година. Ако има спад, тенденцията най-голямата щатска банка по пазарна капитализацията да постига все по-силни тримесечни резултати в продължение на три и половина години ще бъде прекъсната.

Wells Fargo ще продължи да изпитва трудности в своето ипотечното банкиране, след като прирастът на новоотпуснатите кредити не успява да засенчи спада при рефинансирането на заеми.

Прогнозите за Citi са, че нетната печалба ще бъде със 17% по-ниска спрямо година по-рано до 3,45 млрд. долара. Спадът при JPMorganможе би ще бъде от 19% на годишна база до 5,3 млрд. долара. Щатските банки могат да започнат да прогнозират по-добри резултати от търговията с финансови инструменти с фиксиран доход заради по-слабото представяне през 2013 г.

Евентуалните мултимилиардни съдебни споразумения най-вероятно ще се отразят на финансовите резултати на Bank of America и Citi, тъй като и двата трезора се намират в критичен момент в опитите си да решат съдебните спорове с Министерството на правосъдието на САЩ по обвинения в неправомерна търговия с ипотечни ценни книжа.

Банковият анализатор в Morgan Stanley Бетси Грасек очаква съдебните разноски на BofA да бъдат в размер на 4,6 млрд. долара, като същевременно през второто тримесечие банката ще отчете 26-процентов спад на нетната печалба до 3 млрд. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *