Пада банковата тайна за мафията

Пада банковата тайна при разследване на тежки умишлени престъпления. Главният прокурор ще може да иска сведения за банковите сметки, наличностите в тях и движението на средства при наличие на данни за организирана престъпна дейност или за изпиране на пари. В пълния си вид това ще стане след влизането на България в ЕС, гласи Законът за кредитните институции.

Дотогава прокуратурата ще може да изисква от банките сведения чрез БНБ. Централната банка от своя страна ще изисква от търговските банки информация за сметки или наети сейфове на разследвани лица, свързаните с тях фирми и ще ги предава на прокуратурата. Това е записано в споразумение, което подписаха вчера управителят на БНБ Иван Искров и главният прокурор Борис Велчев.

БНБ ще подава сигнали и за нарушения в работата на финансовите посредници и ще оказва експертна помощ в разследването. Със споразумението на практика се дава директен достъп на прокуратурата до всички банкови данни, необходими за разследването. Целта е да се засилят мерките срещу прането на пари. Мерките се взимат, след като докладчикът за България в Европарламента Джефри ван Орден ни разкритикува заради липсата на осъдителни присъди.

Елена Маркова

Димитър Илиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *