Парите в джоба ни скочиха с милиард

Въртим 7 млрд. лева, плащаме с петдесетолевки

Парите в джобовете на българина са се увеличили с повече от милиард лева само за година. В обращение към 31 декември 2006 г. са 6888,5 млн. лв., което е с 1021,3 млн. повече от предходната година. Скокът е с рекордните 17,4 на сто, сочи годишният отчет на БНБ. Увеличението не е заради печатане на нови банкноти, а е съвсем реално, както налага валутният борд. Левовете у нас са еквивалент на постъпленията на чужда валута в България. Износът на стоки и услуги е нараснал с 26,6%, докато вносът – само 2%. Ножицата е 13 пъти. Цифрите дават надежда, че най-сериозният проблем пред икономиката ни – отрицателното салдо по платежния баланс, ще започне да намалява.

За подобрено благосъстояние на българина говори и фактът, че най-превъртаната банкнота у нас е 50-левката. Нейните купюри съставляват почти половината (46,97%) от всички банкноти у нас.

Ако можеше да се отпечата най-употребяваната пара, тя щеше да е с номинал 23,22 лева. В сравнение с 2005 г. средната банкнота е пораснала с 50 ст. Анализът показва, че изминалата 2006-а е доста успешна година за родната банкова система. Почти всички важни показатели отчитат ръст. Опасенията на някои черногледи финансисти, че скоковидното нарастване на кредитите ще изправи системата пред колапс, изобщо не се оправдаха. Напротив, оказва се, че класифицираните заеми (или тези, при които има някакво забавяне в плащането) от граждани и фирми са достигнали най-ниското си равнище от девет години насам – 6,1 процента. Класифицираните активи пък са намалели за 12 месеца с 2,3 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *