Парите говорят: Европа излиза от кризата

Goldman Sachs Asset Management значително увеличи експозицията си към европейските акции в очакване на края на рецесията в Европа.

Американската инвестиционна къща оценяваше с 4% по-високо доходността от европейските акции в сравнение MSCI All Country World, но сега повишава оценката си до над 8%, пише The Financial Times.

Според главния инвестиционен директор на дружеството, европейската икономика „стои на дъното вече няколко години, но сега има признаци на подобрение“.

Позицията на Goldman Sachs се потвърждава и от PMI индекса на Markit, който през юли се повиши до 50.4 пункта – най-високото му ниво от януари 2012 година, показвайки ръст на икономическата активност за първи път от година и половина насам.

На този фон е логично да се мисли, че рецесията в Европа е към своя край, въпреки че продължителността на възстановяването все още е под въпрос.

В момента, според анализаторите на Goldman Sachs, европейските компании във всички сектори с подценени с около 50 на сто спрямо конкурентите им от САЩ.

Разбира се има и опасения, свързани най-вече с износа и кредитирането в Европа. От Goldman Sachs посочват, че възстановяването на еврозоната е устойчиво, но „непропорционално големите експозиции на развиващите се пазари“ на европейските компании будят тревога в краткосрочен план.

Близо една една трета от приходите на водещите предприятия в Европа идват от развиващите се икономики, които в момента отчитат известна слабост, свързана най-вече с потребителското търсене.

В дългосрочен план обаче перспективите за растеж са добри и на развиващите се пазари и в Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *