Парламентът гласува вот на доверие на правителството на ГЕРБ и „Атака“

В парламента започват дебатите по искания от правителството вот на доверие за цялостната политика на правителството на Бойко Борисов. След края на разискванията на същото заседание се гласува и решение. То се смята за прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите в пленарната зала народни представители. За да е успешно искането на доверие, трябва да получи половината плюс един от гласовете на присъстващите в залата народни представители.

В мотивите на поискания вот е записано, че се е създала ситуация, в която неясни политически субекти чрез анонимни източници и чрез медии с неясни собственици, разпространяват незаконни материали, стенограми и записи от разговори, с които компрометират правителството. Целта е да се възстанови статуквото от последните години, да се разчисти пътят на нови формации, които с ново лице и под различно име да се върнат на власт.

ГЕРБ и „Атака“ ще подкрепят правителството. Синята коалиция постави пет условия, за да даде подкрепа на управлението на Бойко Борисов. Условията, които сините поставят на кабинета са: спиране на проекта „Белене“, даване приоритет на проекта „Набуко“ пред „Южен поток“, въвеждане на фискален борд, освобождаване на сътрудниците на Държавна сигурност от всички нива в държавата, както и продължаване на реформите, каза Мартин Димитров:

Ние хора, които ще строят „Белене“, не можем да подкрепим, ако не поеме ангажимент да не чака подкрепа от СДС и Синята коалиция.

Според Сергей Станишев вотът на доверие е ход, който трябва да дисциплинира мнозинството от ГЕРБ и „Атака“:

Механичното мнозинство няма да реши проблема на ГЕРБ с доверието на гражданското общество.

Според Христо Бисеров от ДПС вотът ще вдигне цената на „Атака“:

Този вот на доверие може да бъде успешен само ако „Атака“ категорично застане зад премиера. Нова стъпка – нова цена – ново осребряване.

Искра Фидосова заяви, че ще предложи вотът на доверие да се гласува явно и поименно от всеки депутат. Тя отрече „Атака“ да са поискали нещо в замяна на подкрепата си за правителството:

Цялата парламентарна група на ГЕРБ е единна. Безусловна подкрепа на Волен Сидеров.

Волен Сидеров обясни защо партията му ще подкрепи кабинета Борисов:

Ако този кабент подне, това означава да се отива на предсрочни избори, това означава служебен кабинет, назначен от Георги Първанов, това означава шанс за тези задкулисни кръгове, които досега развиваха цялата тая компроматна война.
От 1989 г. досега има два вота на доверие: към кабинета на Филип Димитров през 1992-ра и на Любен Беров през 1994-а г. Правителството на Борисов преодоля миналата година един вот на недоверие за политиката си в здравеопазването.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *