Пеевски е прехвърлил „Техномаркет“ на „Благоевград-БТ“

Тази пролет в недекларирания официално бизнес на Делян Пеевски тече мегаразместване. Първо, контролираният от депутата „Булгартабак холдинг“ се раздели с най-ценния си актив – търговските марки на цигарите си и дистрибутора си, и получи от British American Tobacco 105 млн. евро.

После обяви план за триъгълна операция: вместо холдингът директно, вече „Благоевград БТ“ ще притежава другите две дъщерни дружества – „София БТ“ и „Плевен БТ“, като операцията е оценена на 103 млн. лв. Сега става известно още едно крупно прехвърляне. Тази пролет „Техномаркет“ срещу неизвестна цена е станал собственост на цигареното дружество в Благоевград. Цялата тази поредица от прехвърляния и продажби не би била проблем, ако „Булгартабак холдинг“ не беше публично дружество. Там борсовите правила изискват прозрачност при големи сделки. Като минимум да бъдат обявени на публиката, защото влияят на цената на акциите, а в по-едрите се изисква и одобрение от миноритарните акционери, особено когато става дума за сделки между свързани лица.

Нито за продажбата на марките на ВАТ, нито за сделката за „Техномаркет“ публичният холдинг разкри информация до борсата. Сделките са големи – като тази за „Техномаркет“ няма известна цена, но активите на веригата за техника са 191.7 млн. лв. към края на миналата година, а приходите на дружеството са 300 млн. лв. И за двете сделки „Капитал“ попита Комисията за финансов надзор (КФН), която надзирава публичните дружества, дали не открива проблем, а от регулатора бързо заявиха, че такъв няма.

Цигари с техника

Пеевски чрез фирмата си „НСН инвестмънт“ купи мажоритарния пакет в „Техномаркет“ в началото на 2016 г. от Едордо Миролио срещу неназована сума. В края на годината депутатът поиска разрешение от КЗК да продаде мажоритарния дял на дубайската фирма TGI Middle East. Кой е неин официален собственик е неизвестно и антимонополният регулатор вече два пъти не показва на публиката тази информация.

Освен че e мажоритарен собственик на „Булгартабак холдинг“, дубайската фирма се представя като собственик на почти всички активи на Пеевски, според презентация на сайта й, която беше изтрита, след като „Бивол“ я публикува. Там освен цигарения холдинг бяха изброени и други компании от орбитата на Пеевски като „Дореко“ (държи дял в „Юрий Гагарин“ – виж повече тук), млечният бизнес („Лодис“ с марките „Лакрима“ и „Фреско“), имоти, оценени на 300 млн. долара. При появата на TGI Middle East като краен собственик на „Булгартабак“ по информация на „Капитал“ беше посочен изпълнителният директор на „Булгартабак“ Венцислав Чолаков, който се приема за изключително близък до Пеевски.

След разрешението на КЗК и според книгата на акционерите към 11 януари тази година „Техномаркет“ има трима акционери: TGI Middle East FZE, която е със 72.65%, Domtech holding – Вадуц, с 15.15% и Николай Китов като физическо лице с 12.20%.

На 22 май 2017 г. на общото събрание на „Техномаркет“ вместо TGI Middle East като мажоритарен акционер се явява „Благоевград – БТ“ с пълномощник адвокат Светлана Мартева. На общото събрание акционерите освобождават от поста му като директор Владимир Данев, който влезе в борда през наскоро – октомври 2016 г. Той дойде след дългогодишна кариера в „Метро“, където беше и управител. На негово място назначават Слави Савов. Той е директор „Човешки ресурси“ на „Булгартабак холдинг“ от март 2012 г., като преди това е заемал същата позиция в „Булстрад Виена иншурънс груп“ и в БТК, където е работил около осем години.

Така се оказва, че в периода между януари и май 2017 г. се е случила сделка по придобиването на акциите от „Техномаркет“, който е с активи от 191.7 млн. лв. по баланс за 2016 г., без тя да бъде одобрена от акционерите и разкрита на инвеститорите в „Булгартабак холдинг“.

Благоевградското дружество пък трупа активи и се превръща в холдинг – то притежаваше за кратко целия дистрибутор ЕЛД, който продаде на ВАТ. Държи 50% от веригата Lafka, а сега предстои да вземе и пряко „София БТ“ (фабриката не работи от над година) и „Плевен – БТ“. Така вместо в публичния холдинг бизнесът се мести в дъщерно дружество.

КФН не вижда проблем

В отговор на въпроси на „Капитал“ дали ще наложи санкции на цигарения холдинг от Комисията за финансов надзор отговориха, че нямат налична информация за такава сделка и съответно за конкретните нейни параметри. Според публикуваната финансова информация тази транзакция не е оповестена в отчетите за периода януари – март, а консолидираните данни се очакват до края на август и ако сделката е сключена през второто тримесечие, данните биха могли да се очакват в консолидирания финансов отчет за полугодието.

Според КФН на предварително овластяване от акционерите на публичното дружество подлежат единствено сделките, касаещи пряката дейност на холдинга, а в конкретния случай непубличното дъщерно дружество на холдинга е придобило контролно участие в „Техномаркет“, а сделките, по които то е страна, не подлежат на пряк контрол от общото събрание на акционерите на публичното дружество. „В определени хипотези на закона на предварителен контрол от борда на холдинга подлежат разпоредителни сделки с дълготрайни материални активи на дъщерното дружество, но описаният случай касае придобивна сделка и не попада под този режим“, се казва в становището.

Накратко – регулаторът казва, че не познава сделката, но нарушение няма.

Според закона за ценните книжа на предварителен контрол от борда на холдинга подлежат сделките с предмет дълготрайни активи на дъщерното дружество, а в случая с акциите става въпрос за финансов актив. Затова управителният съвет на „Благоевград-БТ“ би трябвало да представи искане за одобрение и информация за целесъобразността и условията по сделката на „Булгартабак холдинг“, а самият холдинг по закон е длъжен да оповести сключените сделки в седемдневен срок от узнаването им. Ако публичен холдинг не оповестява определени данни за непубличните си дъшерни дружества, глобата за първо нарушение е от 7000 до 10 000 лв, информира capital.bg.

В друг закон – срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти, се посочва, че всяка чувствителна за цените на акциите информация трябва да се разкрива на инвеститорите до ден след узнаването й. Хипотезата за такова нарушение въобще не се разглежда в отговорите на КФН.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *