Дълговете за лечение в чужбина чупят нови рекорди

Рекордните 246 млн. лв. стигнаха дълговете на здравната каса към чуждите клиники, съобщиха от НЗОК. Затова и надзорният съвет иска от управителя на касата анализ, на базата на който да се намерят начини за проверка на реализираната дейност в чужбина.

За около 6 месеца парите, които касата дължи на болници в ЕС, лекували осигурени у нас граждани, са скочили с над 50 млн. лв. – през октомври 2016 г. борчът на касата беше 190 млн. лв. Те растат ежегодно, защото касата плаща по-малко от постъпващите искове. От години НЗОК изплаща само стари задължения или дори само лихвите по тях.

Най-много касата дължи за лечение в Германия – над 120 млн. лв., във Франция – над 35 млн. лв., и Испания – над 25 млн. лв. Пациентските организации дори предупреждават, че много от болниците в Германия вече искат от осигурени у нас хора да си плащат лечението и после да си търсят парите от българската здравна каса. Най-голяма част от дълговете са за лечение по т.нар. европейска здравна карта – неотложно и спешно лечение на българи с осигуровки у нас. По-малко средства отиват за планово лечение – в случаите, когато у нас то не може да се осигури, НЗОК плаща за терапия в ЕС.

За тази година в бюджета на касата за разплащане с чужди фондове и клиники са предвидени 60 млн. лв. Не е ясно дали и те ще отидат изцяло по предназначение, тъй като заради постоянните преразходи за болници и лекарства част от парите от това перо се пренасочват към тях. Освен това заради натрупаните огромни задължения към чужди здравни фондове от касата предлагат в бюджета на НЗОК за 2018 г. по това перо да се предвидят 125 млн. лв., информира в.Сега. Редовно от касата искат и субсидия от държавния бюджет за целево покриване на дълговете в ЕС, но засега не са получили такава.

Контрол

Здравната каса ще наблюдава по-стриктно парите, които се плащат за т. нар. централизирани дейности – ражданията, химиотерапията, хемодиализата и интензивните грижи. Те не са част от лимитите на болниците и се разплащат от НЗОК, а не от районните каси. Става дума за „индикативни стойности“ на болниците, които ще се следят в централното управление на касата. Ако се установят сериозни отклонения от определените пари, ще се правят проверки, информира в.Сега. Именно разходите за химиотерапия са сред перата, по които имат най-сериозен дефицит в бюджета на НЗОК.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *