Пенсионерите ще получат еднакви добавки

Той участва в конференция на тема „Нови перспективи в търговските и икономически отношения между САЩ и България“.
Сметките за това дали ще се увеличат пенсиите и с колко, все още не са готови, каза още Дянков, цитиран от „Фокус“. По думите му въпрос на социална политика е дали ще се премахне таванът на пенсиите, но в този момент това не било тема на разговори.
По-рано днес „Дневник“ цитира анонимен източник от МФ, според когото „дори и минимално увеличение на пенсиите от 1 юли тази година би повишило бюджетния дефицит, ако няма сериозно преизпълнение на приходите“. При добавка от по 10 лв., ще са нужни 132 млн. лв. до края на годината, показват разчетите.
Дянков обясни, че няма да бъдат сливани Националния осигурителен институт и Националната агенция по приходите. Той обвърза оставането на директора на на НАП Красимир Стефанов с резултатите от работата на приходната агенция към средата на годината.
В отговор на въпрос дали ще бъдат върнати стоте милиона лева в професионалните пенсионни фондове или ще бъдат запазени в НОИ, Симеон Дянков каза, че това се обсъжда.След заседанието на Министерски съвет утре, юристи, заедно с представители на пенсионните фондове, синдикати и работодатели ще се съберат във връзка с решението на Конституционния съд да обяви за противоконституционно прехвърлянето на пенсионни партиди от пенсионни фондове към НОИ.
Министърът не отговори дали фондовете ще издържат, ако се наложи от 2014 година да плащат пенсии на т.нар. категорийни работници, цитира го „Фокус“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *