Пенсионери излязоха на гневен протест в Пловдив

Протестиращите настояха още да бъде приет Закон за възрастните хора, гарантиращ равни пенсии при равен принос, безплатно здравеопазване и безвъзмездно предоставяне на клубове за социални контакти.
Около 500 възрастни хора от Пловдив и областта обобщиха исканията си в декларация, която адресираха до председателя на парламента, президента и премиера. Иван Филипов  – председател на областното ръководство на „Съюза на пенсионерите 2004“ в Пловдив обяви:
От 90-а година до днешна дата такова лъжливо правителство не е имало в България. Бойко Борисов или Дянков каза, ще има увеличение на пенсиите с толкова, след обяд каза няма пари, няма да има увеличение.
Пенсионерите обърнаха внимание на премиера Борисов, че не са некачествен материал, а именно те са построили нова България, която след идването на демокрацията се разпродава. Сегашното си положение възрастните онагледиха с данни за тях от статистиката: Седем пъти по-голяма смъртност от 1990-а година. На това му казваме ние геноцид.
Неверни са твърденията на управляващите, че пари няма, обяви Цветан Минков – национален председател на „Съюза на пенсионерите 2004“. Той даде за пример експлоатацията само на една мина за добив на злато край София, от която експлоатиращата я частна чужда фирма е спечелила 5 милиарда евро, а в републиканския бюджет са дадени само 500 хиляди лева. Искаме само това, което е наше! – категорични са протестиращите възрастни хора.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *