Песимизмът в очакванията за цените на жилищата у нас надделява

Рязка промяна наочакванията за движението на цените на жилищата в България в краткосрочен план (една година) се наблюдава сред участници, анкетирани онлайн от Investor.bg през януари 2008 г. и януари 2009 г. Докато в началото на миналата година най-голям дял от анкетираните (46%)са очаквали ръст на цените на жилищата в страната в границите между 5% и 30% за 2008 г., то в началото на тази надделяват песимистите, като най-голям дял от участниците (45%) очакват спад на цените от между 5% и 30% за 2009 г.
Делът на хората, които прогнозират спад между 5% и 30%, бележи значително повишение до 45% от едва 14% миналия януари. За по-сериозен спад са гласували 27 на сто от анкетираните. Всеки десети пък очаква цените да паднат с до 5%.
Така общият дял на участниците, които предвиждат ценови спад тази година в една или друга степен, достига 82% спрямо 25% с очаквания за спад за миналата година.

Броят на потребителите, взели участие в двете анкети, е2140 за тази година и 2340 за миналата.
Преди седмица официалната статистика отчете ръст на цените на апартаментите в областните градове у нас от 25% за 2008 г. Данните на агенции и консултантски компании сочат различни стойности за годишното изменение, но повечето се обединяват около мнението, че през последното тримесечие на 2008 г. се наблюдава застой на пазара и спад на цените.
Що се отнася до прогнози за 2009 г., агенциите не се ангажират с конкретни цифри, но в разпространените от тях анализи отново преобладават очакванията за застой или спад.
„Цените на имотите няма да се повишават. По-скоро се очаква цените да се задържат на сегашните нива за качествените имоти, а при некачествените имоти, имотите с лоша локация, панелните жилища и някои ваканционни имоти се очаква известен спад в цените“, прогнозираха от Бългериан Пропертис.
От Форос посочиха в анализа си, че „продажните цени на имотите ще продължат да падат, което ще създаде благоприятни възможности за спекулативни сделки“.
Очакванията на Фортън по отношение на продажните цени на жилищните имоти у нас през 2009 г. са в посока спад или в най-добрия случай застой на ценовите нива за по-качествените проекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *