Петролът продължава да потъва, еврото на ново четиригодишно дъно

Цената на петрола започна новата седмица със спад, удължавайки отстъплението си от петък, когато котировките загубиха над 4 на сто. Причина за поевтиняването тогава станаха данните за пазара на труда в САЩ, които показаха доста по-слабо от очакваното подобрение, предава Bloomberg.
В началото на новата седмица пък върху цената на черното злато се усеща влиянието на подновените опасения, че дълговата криза в Европа може да увеличи своя мащаб. Повод за това дават твърденията, че Унгария е тръгнала по пътя на Гърция и ще има нужда от помощ от страна на ЕС.
Седмицата стартира с потапяне на петрола под 70 долара за барел, което се равнява на отстъпление от 2,8 на сто. Постепенно обаче пазарните настроения се стабилизираха и в 8:30 часа българско време барел американски лек суров петрол се търгува за 70,37 долара, или с 1,14 на сто по-ниско от петък.
На фона на това еврото се срути до ново четиригодишно дъно, пропадайки до 1,1877 EUR/USD. Причина за това са именно проблемите на Унгария, които според анализатори заплашват темпа на икономически растеж на страните от региона.
Тази сутрин на борсата в Лондон петролът от сорта брент с доставка през юли се търгува по 71,38 долара за барел, което е с 0,7 на сто по-ниско от петък. Тогава котировките се понижиха с 4,4 на сто до 72,09 долара за барел.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *