Пловдивският кмет наниза с копие договора за столичния боклук

Кметът на Пловдив Славчо Атанасов наниза на копие договора с правителството за приемането на 100 000 тона софийски боклук на пловдивското сметище.Това стана вчера точно в 17,03 ч., след като кметът обяви, че всички банки вече са затворени, а по сметките на общината няма направени преводи, съобщи БТА.

Той уточни, че това е ксерокопие на документа, защото ако направи това с оригинала подлежи на съдебна санкции. Преди да стигна до това решение съм изпратил 20 напомнителни писма до кабинета и Министерството на финансите, но на нито едно нямам отговор, допълни Атанасов.

Копието с договора кметът остави на терасата на сградата на общината и по думите му ще бъде там до 3 януари, след което ще го прибере в кабинета си. Атанасов подчерта, че за решението си е взел пример от Цар Иван Асен Втори, който през 1230 г. набол на копие мирния договор с епирския владетел Теодор Комнин и по-късно край Клокотница победил. Атанасов допълни, че битката за парите от боклука ще продължи и през Новата година, но няма да съди правителството, защото е обидно.

Договорът между правителството и община Пловдив бе подписан през лятото на 2009 г., като срещу 100 000 тона боклук кабинетът трябваше до края на тази година да приведе на Пловдив 15 милиона лева. До този момент в общинската хазна са влезли едва 3 милиона лева, припомни кметът. Ако не бяхме приели столичните отпадъци, държавата ни трябваше да плаща на Европейския съюз ежедневна глоба в размер по 50 000 лева, коментира още Атанасов.

Правителството ще изпълни финансовите ангажименти към община Пловдив, обещаха пък малко по-късно отпресслужбата на Министерския съвет. Договореният срокбилдокрая на 2011 година.

От пресслужбанапомнят, че изборите за местно самоуправление ще бъдат проведени догодина през есента и сега е твърде рано за начало на предизборна кампания.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *