Погват надутите сметки за парно

Омбудсманът Гиньо Ганев взе на мушка и строежите в градинките

СОФИЯ. Проверка за надписани сметки за парно и студени радиатори в цялата страна започва омбудсманът Гиньо Ганев. Има много данни за груби нарушения на фирмите за топлофикация – надути суми, недостатъчно подаване на топлина, обясни Ганев пред „Стандарт“ вчера.

При толкова много жалби омбудсманът е длъжен да се самосезира. Това е негово право по закон, подчерта Ганев. Общественият защитник го прави, когато нередностите се повтарят и се превръщат в явление, обясни той.

Има много силно гражданско недоволство и от съсипването на зелените площи в София. Някой е дал разрешение да се строи върху градинки и свободни терени, но ние ще разгледаме как е станало това, предупреди Ганев.

Той добави, че има протести и срещу новия общ градоустройствен план на София. За него не е проведена дискусия, въпреки че законът го изисква.

Омбудсманът се е самосезирал и по въпроса с боклука и вече е извършена проверка. Становището ни включва препоръки към редица органи на властта, главно към Столичната община и кмета, каза Гиньо Ганев. Пратихме тези данни и на главния прокурор, защото констатирахме престъпна небрежност от страна на общината при предишния градоначалник, добави той. Установени са пропуски и от страна на екоминистерството. 1202 са жалбите, които са пратени до институцията. Една трета от тях вече са приключени, отчете Гиньо Ганев.

Лили Войнова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *