Подлагат банките у нас на стрес тестове след избора на нов управител на БНБ

Подготовката на стрес тестовете на българските банки трябва да започне след избора на нов управител на Българската народна банка (БНБ). Това коментира Аглика Цветанова, която е съветник по икономическото управление и европейския семестър в Европейската комисия (ЕК), по време на дискусия за изграждането на Съюз на капиталовите пазари в Европейския съюз (ЕС).

“Въпреки че от Брюксел настояват прегледът на активите на банките да бъде направен до края на годината, от финансовото министерство са отговорили, че срокът е нереалистично кратък”, обясняснява експертът.

По нейните думи ще може да се счете за напредък, ако до октомври стане ясно какво ще представляват стрес тестовете. До тогава изтича и мандатът на Иван Искров като гуверньор и тогава вече трябва да е ясно името на неговия наследник.

“Преди да се започне с този анализ, трябва да се види кой ще застане начело на БНБ, какви политически стъпки ще се предприемат по отношение на Надзора. Това е един процес, на който началото му не можем да определим с дата”, допълва Цветанова, цитирана от БНР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *