Покер за тръбопроводите

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Кой държи най-силните карти?

Руският концерн Газпром предложи на германския енергодоставчик РВЕ участие в руско-италианския газопровод „Южен Поток“. Целта е да се саботира европейският проект „Набуко“, смятат експерти.

Според в. „Ханделсблат“ шефът на РВЕ -Юрген Гросман, заявил, че неговата компания държи на участието си в проекта „Набуко“. Руският монополист Газпром иска да убеди РВЕ да се включи в прокарването на тръбопровода „Южен поток“, който през Черно море ще доставя руски газ на България и Югоизточна Европа. Конкурентният европейски проект „Набуко“ предвижда тръбопровод от Средна Азия през Турция към Западна Европа.

По тръбите на „Набуко“ няма да тече руски газ и това не се харесва на Кремъл. Само че участниците в „Набуко“ все още не са сключили договори с централноазиатските страни-доставчици. Преговорите с Иран и Ирак вървят много трудно. Като преговаря с потенциалните доставчици, Русия се опитва да пресече пътя на „Набуко“.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Договорът за „Набуко“ беше подписан през 2009
Тънки сметки
Ако Газпром успее да откъсне РВЕ от „Набуко“, това ще бъде тежък удар за консорциума, зад който стои и ЕК. Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че „Набуко“ е един шанс, но все още нищо не било решено. Той подчерта, че става дума за много милиарди, които трябва да се инвестират в газовите полета и в тръбната мрежа. ЕК очаква ангажираните фирми да заявят до края на годината дали и кога могат да започнат с конкретната работа по прокарването на тръбопровода.
Русия и Германияизграждатвече тръбата по проекта „Северен поток“ през Балтийско море. Очаква се първата част от трасето да бъде готова догодина. Тогава Русия ще може да доставя директно газ на Западна Европа, без да е зависима от транзитни страни като Украйна и Беларус.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Строежът на „Северен поток“ вече започна
Силни карти
Междувременно на световния газов пазар настъпи раздвижване, защото Европа внася все повече втечнен газ с кораби. Цените на газа намаляват, което би могло да подкопае силната позиция на Русия.
И една пикантна подробност: участниците в газовия покер имат за съветници видни фигури на бившето германско червено-зелено правителство. За проекта „Северен поток“ Москва успя да спечели съдействието на бившия канцлер Герхард Шрьодер, който от друга страна е приятел на шефа на РВЕ, Гросман. Бившият външен министър на Шрьодер, Йошка Фишер, пък действа като лобист за проекта „Набуко“.

Б. Ригерт, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *