Понижения за индексите в Япония, Китай и Южна Корея в първия ден от седмицата

Водещите борсови индекси в Япония, Китай и Южна Корея приключиха с понижения първата сесия за седмицата. Търговията бе вяла, тъй като капиталовите пазари в САЩ, Австралия, Нова Зеландия и Хонконг все още са затворени заради великденските празници, пише CNBC.

Японският бенчмаркNikkei 225изтри печалбите, натрупани в началото на сесията. По този начин той прекрати тридневното си покачване и затвори със лек спад от 0,03% до 14 512,38 пункта. В КитайShanghai Compositeудължи загубите за трета поредна сесия, като спадна с 1,52% до 2 065,83 пункта. ЮжнокорейскиятKOSPIсе понижи с 0,25% до 1 999,22 пункта.

По-слабата японска йена засенчи разочароващитемартенски данни за търговското салдо на Страната на изгряващото слънце. Третата по големина икономика записа рекорден търговски дефицит от 13,748 трлн. йени за фискалната 2013-2014 г., разкриха данните на Министерството на финансите на Япония. Същевременно ръстът на износа се е забавил значително, изоставайки далеч от пазарните прогнози.

Японските пари поевтиняха до двуседмично дъно спрямо щатския долар, което подкрепи износителите. Акциите наMitsubishi Motorsпоскъпнаха с 2%, а тези наPanasonic– с 1%.

Финансовите институции се радваха на засилен инвеститорски интерес, след като изданиетоNikkei Newsсъобщи, че управляващите обмислят да увеличат тавана на лихвените проценти по кредитите.Shinsei Bankповеде печелившите с ръст в цената на акциите си от над 4%.

На борсите в Китай компаниите, добиващи злато, се оказаха губещите. Акциите наShandong GoldиZhongjin Goldпоевтиняха с по процент.

Ценните книги на енергийните компании също бяха във фокуса на пазарните участници. В неделя премиерът Ли Къцян каза, че скоро ще започне строителството на серия мащабни енергийни проекти, измежду които изграждането на ядрени и хидроенергийни централи, с цел подкрепа на забавящата се икономиката.

Петролните гигантиSinopecиPetrochinaизтриха 2% и 0,6% от пазарната си капитализация, съответно. Акциите на производителите на въглищаYanzhou CoalиDatong Coalпоевтиняха с по 2%.

В Южна Корея KOSPI затвори под психологичната граница от 2 000 пункта и се отдалечи от рекорда от 2 009 пункта, отчетен по-рано този месец.

Сините чипове в индекса допринесоха за понижението му. Книжата наKia Motorsи на производителя на стоманаPoscoстопиха от стойността си, съответно – 0,8% и повече от 2 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *