Португалия официално излезе от спасителната си програма

Португалия официално излезе от международната спасителнапрограма, предоставена от Европейския съюз (ЕС), Европейскатацентрална банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), заяви председателят на ЕврогрупатаЙерун Диселблум, цитиран от ИТАР–ТАСС.

Ръководителят на европейската институция и министър на финансите на Холандия отбеляза, чеостаналите страни от еврозоната подкрепят напълно решението напортугалското правителство да сложи край на програмата.

Иберийската страна e втората държава от еврозоната следИрландия, която след получаване на извънредна спасителна помощ се завръща на финансовите пазари. Преди три години Лисабон бе стимулиран от международните кредитори със сумата от 78 млрд. евро.

Еврогрупата потвърди вчера своя ангажимент да помогне наГърция. Институцията ще помисли дали да опрости част от дълговете настраната, но не веднага, пише БТА.

„Държавите от еврозоната потвърждават своя ангажимент дапредоставят подходяща помощ на Гърция, докато тя отново получипълен достъп до пазарите, при условие че спазва изцялоизискванията и целите на своята програма“, се посочва в комюнике на финансовите министри от еврозоната.

Същевременно министрите на финансите на 11-те страни от ЕС, които искатда въведат данък върху финансовите трансакции, проведоха отделна среща в кулоарите на заседанието на Еврогрупата. По думите на част от тях е била постигната „решителта стъпка“ в посока въвеждането на данък върхутърговията с акции и някои деривати от 2016 г.

„Постигнахме важен напредък към система за данъчно облагане, която ще включва акциите и дериватите. Утре ще има окончателноспоразумение“, заяви след края на срещата снощи италианскиятфинансов министър Пиер Карло Падоан.

„Днес бе направена решителна стъпка.“ Новият данък ще еамбициозен, както по обхват, така и по срок на въвеждане,допълни френският финансов министър Мишел Сапен.

По-рано, на пристигане в Брюксел, германският им колегаВолфганг Шойбле изрази надежда споразумението да бъде постигнато още вчера.

Инициативата включва най-големите икономики в еврозоната –Германия, Франция, Италия и Испания – плюс Австрия, Белгия,Гърция, Естония, Португалия, Словакия и Словения. 11-те страниса си поставили за цел да постигнат споразумение до края на тази година, така че данъкът да бъде въведен на 1 януари 2016 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *