Похарчихме над 66 млн. лв. на Черния петък.

Над 66,26 млн. лв. сме изхарчили да плащаме в магазини с дебитни и кредитни карти или сме изтеглили от банкоматите, за да пазаруваме по време на Черния петък. Това сочат данните на БОРИКА, предоставени на „Монитор“. От общата сума над 19 милиона се падат на плащанията през ПОС терминали, а от банкомати са били изтеглени или преведени над 47,192 млн. лв., уточняват от картовия оператор.

Седмица по-рано, по-миналия петък, когато редица сайтове и магазини вече бяха обявили намаления общата сума по транзакциите през карти възлезе на 55,142 млн. лв., като почти 43 милиона от тях се падат на банкоматите. Увеличението на транзакциите в Черния петък, спрямо предходния последен работен ден на седмицата е почти 6,5%, а на сумите по тях – с 16,8 на сто. На банкоматите обаче е отчетен спад на транзакциите от почти 2%, но сумите по тях са скочили с 9 на сто. Плащанията на ПОС терминалите в магазините или в сайтовете бележат ръст от 15,7%, а на сумите по тях – с над 36 на сто, сочат още данните на БОРИКА.

В Черния петък на 2014 г., който е бил на 28 ноември, от картовия оператор са отчели транзакции за 62,352З млн. лв., като 47 милиона са реализирани през банкомати. Спрямо миналата година общо операциите с карти са се увеличили с 3.05%, а сумите по тях с 6.27%. Транзакциите през банкомати отчитат спад от почти една десета, но сумата по тях нараства символично с 0.2%. На годишна база плащанията през ПОС терминал са се увеличили с 22,55%, а сумите по тях са скочили с над една четвърт. От картовия оператор отчитат трайна тенденция на нарастване на ПОС транзакциите.

От Visa – България съобщиха за „Монитор“, че в Черния петък от България към чужбина са били направени плащания за около 1 млн. евро. Основната част от тях са към Италия, Великобритания, Германия, Франция, Испания и Австрия.

От един от сайтовете за онлайн пазаруване еMag, съобщиха, че една четвърт от продажбите в „Черния петък“ са били осъществени през мобилни устройства. Най-много са се купували телевизорите, мобилните телефони и таблетите. От Fashion days в четвъртък, петък и събота са отчели намаления за над 15,5 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *