По-високите осигурителни прагове ще струват 70 млн. лв. на бизнеса

Административното увеличение на минималните осигурителни прагове с 4.2% в 44 икономически сфери ще струва 70 млн. лв. на работодателите догодина.

Това изчисли вицепремиерът и социален министър Йордан Христосков пред БНТ вчера. В секторите без споразумения са заети 900 000 души, но само 20 на сто от тях се осигуряват на минималния праг. Това означава, че на около 180 000 души осигуровките ще трябва да се увеличат с 4.2%, което заедно със заплатите ще струва на бизнеса тези 70 млн. лв. За другите промяна реално не би трябвало да има, тъй като те и сега се осигуряват на по-висока база. На фона на 15 млрд. лв. разходи за заплати в реалния сектор, виждате за каква скромна сума става въпрос, допълни Христосков. Той за пореден път отхвърли притесненията на икономисти и работодатели, че това решение ще доведе до увеличение на безработицата и сивия сектор.

Социалният министър коментира и вариантите за ограничаване на дефицита в общественото осигуряване, обсъждани в консултативния съвет по пенсионната реформа. „Единият източник е по-голямата събираемост, ограничаване на сивата икономика, а в някои от вариантите се предвижда повишаване на осигуровките, но в никакъв случай със 7%. Става въпрос за не повече от 1%, но това са варианти“, обясни Христосков, като подчерта, че това е само анонс към следващото правителство. Той лично подкрепя увеличение от по 1 пункт на осигуровките във фонд „Пенсии“ и фонд „Безработица“. Наред с увеличението на осигуровки се предвиждат ограничения и в разходната част, каза още вицепремиерът. Сред обсъжданите въпроси е как да се ограничи лесният достъп до инвалидни пенсии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *