По-голям оптимизъм за бъдещето на ЕС донесе пролетта

62% от гражданите на еврозоната подкрепят общата валута, сочи проучване на Евробарометър

Според резултатите от последното проучване на Евробарометър, публикувани днес, шест от десет граждани в ЕС се чувстват „европейци“ и искат да получат повече информация за своите права, но по-малко от половината (46%) знаят какви са тези права.

Тези резултати стават известни по време на Европейската година на гражданите (2013 г.), която е посветена на повишаването на осведомеността за правата на европейските граждани.

Те показват също така, че европейците смятат правата си като граждани на ЕС за най-положителния резултат от Съюза – приблизително шест от десет души са на мнение, че свободното движение на хора, стоки и услуги е най-положителната последица от ЕС.

Въпреки кризата оптимистите за бъдещето на ЕС са повече от песимистите в 19 от общо 28 държави и песимистичните виждания за отражението на кризата върху работните места, изглежда, намаляват.

Почти седем от десет европейци (67%) смятат, че ЕС е важен фактор на световната сцена. Във всички държави членки защитниците на това мнение са мнозинство.

Абсолютното мнозинство от европейците (51%) подкрепят еврото, като в държавите от еврозоната две трети от запитаните (62 %) изразяват подкрепа за единната валута. Тази подкрепа е най-голяма или почти най-голяма (между 68% и 77%) в четири от петте държави, които последно се присъединиха към еврозоната (Естония, Малта, Словения и Словакия).

Пролетното издание на проучването „Стандартен Евробарометър“ за 2013 г. е проведено чрез интервюта на живо в периода от 10 до 26 май 2013 г. Интервюирани са общо 32 694 души в държавите – членки на ЕС, и в страните кандидатки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *