Преглед на печата

Нередовните доставки на лекарства кара онкоболните да ходят на химиотерапия в Турция. Вестникът помества свое разследване за спечелен търг за доставка на храни за армията от две фирми, които са с нередовни документи. Търгът се оспорва, добавя всекидневникът.
„Сега“, в рубриката си „наблюдател“, помества коментар на тема „Чиновниците успешно замениха мутрите“. Едните си служеха с бухалки, другите рекетират с всякакви безсмислени такси и регистри. Резултатът е един и същ – тормоз над бизнеса, високи цени за гражданите, рай за спекулантите. Водещото заглавие на броя е „Лекарският съюз незаконно наложи 24 лв минимална цена на преглед“. Решението, подчертава вестникът, противоречи на два здравни закона, а Комисията за защита на конкуренцията маже да го отмени като картелно споразумение.
„Никой не знае колко българи не плащат здравни осигуровки“,твърди „Труд“. Позицията на изданието е на същата тема „Здравно объркване“. Как се връзва бюджетът на Здравната каса, пита изданието, щом не се знае колко българи не сиплащат осигуровките.
В интервю за „Дума“ бившият директор на Здравната каса д-р Румяна Тодорова коментира, че предложеното от здравния министър въвеждане на диагностично-свързаните групи в болниците е доказан в чужбина неуспешен начин на финансиране. Тя обяснява, че той изисква повече разходи с напредване на годините.
„Пари“ предлага четири варианта за свободен достъп до Търговския регистър. Нов закон, президентско вето, сезиране на Конституционния съд или на Европейската комисия са изходите след одобрения на второ четене закон, казват от програмата „Достъп до информация“. Оттам смятат, че новият закон ограничава твърде много достъпа до данни в регистъра.
„Дневник“ помества интервю с президента на крупна фирма за недвижими имоти в Шанхай, който заявява, че сега българската икономика е като китайската преди 10 години, тоест тъкмо си стъпва на краката.
„Стандарт“ излиза със сензационното заглавие „Клондайк в Граово“. Легендата за планина от злато до Брезник се сбъдна. Бърдото край града лежи върху планина от злато по южния склон, разкриват сондажи на фирма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *