Преглед на печата

Според неназовани експерти, потвърждение на версията за препродажба на парче е фактът, че само четири дни след приватизационната сделка „Булгартабак“ е подал заявление в московското патентно ведомство за регистрация на 23 марки в Русия.
„Търговци надуват цената на хляба с една трета“, пише Монитор, като цитира интервю на Мариана Кукушева от Федерацията на хлебопроизводителите, дадено за Investor.bg. Търговските надценки ощетяват производителите, тъй като при тях се връща само половината от цената. Някои търговски вериги изхвърлят 40 % от доставения хляб, твърди още Кукушева.
От 15 септември децата тръгват на уроци без чанта, съобщава 24 Часа. Учениците ще имат по два комплекта учебници – за вкъщи и за училище. Това обаче няма да обхване всички училища. „Зависи от доброто управление на бюджета на училището“, уточнява министър Сергей Игнатов за изданието.
Правителството е в паника, понеже Евросъюзът реже парите за магистрали, пише Сега. В подкрепа на твърдението авторът цитира министъра за еврофондовете Томислав Дончев: „Нашата първа задача е да убедим Брюксел, че новите държави членки имат нужда от инвестиции в базисна инфраструктура“. Повод за думите на министъра е промяната в политиката на Брюксел да финансира нововъведения и енергийна ефективност за сметка на пътища и магистрали.
Всички издания отразяват избирането на новия управител на Националния осигурителен институт. Бисер Петков бе одобрен от парламента с 91 гласа „за“, 3 „против“ и 22 „въздържали се“. Сега пояснява: „Една трета от групата на ГЕРБ отказа да подкрепи новия шеф на НОИ.“ 37 от депутатите на Бойко Борисов не пожелали да участват във вота, тъй като кандидатурата била наложена от финансовия министър Симеон Дянков без на практика да бъде изслушана концепцията му. Пред Труд Петков е дал повече яснота за възгледите си. В интервю той заявява, че избраният пенсионен модел е правилен, но трябва да се въведат автоматични стабилизатори на системата и по-конкретно: възрастта за пенсиониране да расте в зависимост от продължителността на живота. Голямото предизвикателство пред Бисер Петков е огромният дефицит на НОИ, който възлиза на близо 1.4 млрд. лв за тази година, отбелязва Дневник. Една от задачите е социалните пенсии за инвалидност, които не са свързани с трудова дейност, да преминат към социалното подпомагане. Сега НОИ плаща половин милион такива пенсии, посочва изданието.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *