Преглед на печата

53 общини са заплашени от закриване, пише на първа страница Труд, като цитира думите на шефа на комисията по регионална политика и местно самоуправление Любен Татарски, в изказване по БНР. Общините не отговарят на условието да бъдат административни центрове, тъй като нямат 6000 жители.

Дума отбелязва, че кметове от цялата страна са разтревожени от идеята, а ръководството на община „Марица“, Пловдивска област, предложило на Управителния съвет на Националното сдружение на общините да бъдат обсъдени „законодателните намерения на ГЕРБ за закриване на общини“.

Тепърва ще се уточнява откога ще започне увеличаването на възрастта за пенсиониране, казва зам.-министърът на труда и социалната политика Христина Митрева в интервю за 24 часа. Според нея има логика първо летвата за жените да се вдигне до 63 г., защото равнопоставеността на половете е сред изискванията на Лисабонската стратегия. С около 24 месеца повече живее българинът сега, отколкото преди 30 години: през 2008 г. средната продължителност на живота е 73,01 г., а през 1978 г. – 71,14 г., сочат данни на НОИ, цитирани в 24 часа.

„Фандъкова -безспорен фаворит за кмет на София“, пише Новинар. Синята коалиция я подкрепя, а социалистът Георги Кадиев ще се изправи срещу нея, допълва Пари. По темата пише и Делник.

Сега информира, че догодина най-високите пенсии ще са над 1000 лв. Пенсиите, отпуснати след 1 януари 2010 г. няма да бъдат ограничени от тавана, който в момента е 700 лв. Така хората, осигурявали се на максималния осигурителен доход от 1997 г. насам, ще получат с около 4,5 пъти над средната пенсия, прогнозира бившият управител на НОИ Йордан Христосков.

Монитор съобщава от първа страница, че спират строежите в тузарските квартали. Забраната ще важи в райони без улици, вода и канализация, е предложението за изменение на закона на дирекция “ Архитектура и градоустройство“.

Прокуратурата да провери чии са 18-те шестици от 73-ия тираж на Тото 2, призовава 24 часа. Тотото да почне да раздава публично големите си печалби, за да избегне съмненията, че резултатите се манипулират, предлага вестникът.

Стандарт пише, че от Нова година ще пускаме фишове онлайн, позовавайки се на шефа на спортния тотализатор Дамян Дамянов. Така ще може да се залага до последния момент преди тегленето на тиража.

Мандатът на Висшия съдебен съвет се разклати, пише Дневник. Цитиран е, председателят на ВАС Константин Пенчев, който призова да спрат назначенията на началници на съдилища и прокуратури, които ВСС прави в момента.

В София се подготвя проект за изграждането на модерен завод за трамвайни и метро мотриси, информира Класа, като се позовава на главния архитект на столицата Петър Диков.

Пратеник на Путин ни уговаря за АЕЦ-Белене, съобщава Пари. Според експертите обаче е по-вероятно да се обсъждат принципи, а не конкретика. Ако откажем „Белене“, губим 100 млрд. евро, казва за Стандарт посланика на Русия у нас Юрий Исаков.
Македонците пак бавят изваждането на „Илинден“, съобщават 24 часа и Труд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *