Преглед на печата

Водещата тема за вестник СЕГА е възможността правителството да поиска помощ от Международния валутен фонд, за което подсказа изявление на премиера Станишев през последните дни. Изданието уточнява, че ако кабинетът използва парите ще трябва да свие разходите и да намали заплатите, като припомня, че само допреди седмици Станишев и финансовия министър Орешарски са били против идеята страната ни да сключва предпазно споразумение с Фонда.
„Има пари за 3/4 от изрядните по САПАРД“, пише ДУМА. Става въпрос за отпуснатите от правителството 100 милиона лева за разплащане. Има готовност тази седмица да започне плащането за одобрените проекти и до средата на юни да бъдат усвоени всички пари. Проектите, които ще бъдат финансирани най-напред, ще са класирани според датата на заявката.
Вестник ПАРИ коментира, че решението на кабинета да започне плащания по САПАРД с пари от Държавния бюджет е, меко казано, твърде закъсняло. Изданието посочва още, че без преувеличение, решението е животоспасяващо за хранителната индустрия.
ДНЕВНИК съобщава за нова тенденция на лизинговия пазар, появила се в резултат на икономическата криза – продажба на активи втора ръка. Компаниите предлагат леки и товарни автомобили, машини, съоръжения и оборудване, иззети от клиенти, които са спрели да плащат погасителните си вноски. Активите се продават от 10 до 30% по-евтино от първоночалната им стойност. Купувачите могат да изберат вторична лизингова схема.
Руският премиер Владимир Путин няма да дойде на енергийния форум в София – четем в 24 ЧАСА. Изданието коментира, че посещението е било потвърдено, но изведнъж, след Великден, руската страна поставила неприемливи за България условия, като обвързала идването на Путин с отстъпки по преговорите за газопровода „Южен поток“. Водещата новина за МОНИТОР е искането на ГЕРБ за законови промени, които да позволят приемането на данните събрани, чрез специални разузнавателни средства, като доказателство в съда. Цитирано е и мнението на вътрешния министър Михаил Миков, който казва, че заради зачестилите случаи на високотехнологични престъпления МВР трябва да получи всички възможности за борба с тях.
Богаташи разпродават яхти, за да наемат охрана и дават по 30 бона за гардове, пише на челната си страница СТАНДАРТ. Паниката на родните бизнесмени е предизвикана от зачестилите отвличания. От трите най-големи охранителни фирми казват, че на ден имат по около 25 обаждания от бизнесмени за охрана. В същото време НОВИНАР посочва, че наши богаташи наливат парите си във ВИП-имоти, заради занижените от кризата цени. В момента хит е покупката на домове, които струват не по-малко от 1,5 милиона евро. Най-голям интерес има към вилите в Бояна и Драгалевци.
Бащата на Илиян Тодоров излиза от политиката, след като синът му бе задържан за двойното убийство на столичната улица „Позитано“ в събота. Венцислав Тодоров напуска поста си на заместник-шеф на БСП в Перник, пише вестник ТРУД. Цитирани са и думите на майката на заподозрения за убийството Илиян, според която той се е борил за живота си. Тя разказва, че убитите момчета са били пияни, държали са се предизвикателно и са счупили чаша в главата на Илиян.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *