Преглед на печата

ДУМА и ТРУД подхождат като оптимиста и песимиста към информацията за демографското състояние на нацията по повод отчета на правителството за изпълнението на Националната стратегия за демографско развитие на България.

„Бум на раждаемостта през 2008 година“, гласи водещото заглавие на ДУМА, която отбелязва, че това е най-високият растеж за последните 14 години. „Българите се стопихме до 7 милиона 606 хиляди 551“, е заглавието на ТРУД, който допълва, че народът ни намалява най-бързо в целия Евросъюз. „Всъщност има ли значение дали чашата е полупълна или полупразна?“, коментира ТРУД в авторската рубрика „Позиция“ на първа страница.

СТАНДАРТ, СЕГА и ДНЕВНИК избират за водеща тема казаното от лидера на ДПС Ахмед Доган на предизборен митинг в община Сатовча. „Доган произведе нова предизборна дъвка“, гласи заглавието на ДНЕВНИК, който помества и коментари от Интернет-форумите за изказването. С изключение на МОНИТОР, темата присъства във всички днешни вестници, но не толкова с коментари, а с отзиви на политици, най-вече от опозицията. Пълен набор от мисли на лидера на ДПС можете да прочетете в ТРУД, където журналистката Валерия Велева го следва в изминатите близо 4 хиляди км из страната през последните 10 дни.

„В условия на криза трябва силна държава“ – под това заглавие МОНИТОР публикува на две страници интервю с премиера Сергей Станишев. „Най-лошият вариант за България е безвластието. Хората не се интересуват кой е на власт, важното е котката да лови мишки“ – тези думи на премиера МОНИТОР избира за акценти на интервюто.

24 ЧАСА и НОВИНАР избират за водеща тема присъдата по делото срещу бившия шеф на „Топлофикация“-София Валентин Димитров. „Топлото на топло за 14 години“, гласи заглавието на НОВИНАР. „Топлото 14 години на студено“, пише 24 ЧАСА.

Под заглавие „Парното поевтиня в 14 града“ часовият вестник прави сравнителен анализ колко ще струва топлоенергията от 1-ви юли.

„Енергетика по време на криза“ – това е темата на деня за вестник ПАРИ. На първата си страница изданието съобщава, че дълговете на България са с 311 млн. лева по-малко, след като държавата е изкупила глобални облигации.

Икономически теми присъстват и на първите страници на ТРУД и СЕГА. Лихвата за потребителските заеми стигна рекордните 15 на сто“ – пише СЕГА. „Лихви по заеми хвръкнаха до 15 – 20 на сто“, пише ТРУД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *