Преди Давос: Очаква се засилване на центробежните сили в ЕС

Слабият държавен контрол, крехкостта на институциите на Европейския съюз и надигащият се популизъм може да предизвикат процес на разпадане в шенгенското пространство, еврозоната или дори единния доклад. Това предупреждение е отправено в Доклада за глобалните рискове за 2016 година на Световния икономически форум. Европейски и национални специалисти прогнозират, че известни центробежни сили, действащи в Евросъюза, може да се засилят около предстоящия референдум във Великобритания, коментира „Юрактив“.

По време на Световния икономически форум в Давос от 20 до 23 януари премиери и ръководители на международнии организации и частния сектор ще търсят варианти за противодействие на тези рискове. Очаква се да бъде да бъде поставен акцент върху необходимостта от бързо приспособяване в променящия се рязко промишлена и технологична реалност. В случай, че Европейският съюз не съумее да покаже гъвкавост, през следващите 10 години не е изключено да се стигне до загуби в размер на около 600 милиарда евро или на около 10 процента от промишления капацитет на Европа.

Именно поради това икономиките на Стария континент трябва да се справят адекватно със сериозните рискове, които крие преходът към дигиталната икономика, в това число рисковете в киберпространството, обмена на данни между държавите и акционерите, промяната в работната среда и засилването на различията в стандарта на живот, приходите и социалната неравнопоставеност.

Като основен извод от доклада се изтъква, че принудителната миграция в особено големи мащаби е „рискът на рисковете“, както от гледна точка на степен на вероятност, така и като въздействие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *