Преките чуждестранни инвестиции приковават вниманието през седмицата

Изминалата седмица бе интересна откъм политически събития. Само с пет гласа повече подкрепа при петия вот на недоверие срещу него Пламен Орешарски остана на поста си преди очакваната оставка.

По време на изслушването си след гласуването, съобразявайки се с „търговската тайна“, премиерът отказа да съобщи какви са параметрите в договора за изпълнение на „Южен поток“ и какви неустойки са предвидени, ако проектът бъде прекратен. Срещу България е стартирана ускорена наказателна процедура за проекта, уточни и енергийният министър Драгомир Стойнев.До 4 юли България трябва да отговори на питанията на ЕК за „Южен поток“, разкри той.

Освен тов агенция Standard & Poor‘s намали кредитния рейтинг на България с една стъпка. Международната компания посочи политическата нестабилност, липсата на реформи и високата безработица като основание за решението. Според експерти понижението на кредитния рейтинг ще се отрази негативно на външната емисия държавни ценни книжа.

На икономическия фронт у нас дефлацията се ускори след два месеца на спад, а износът спадна за четвърти пореден месец и увеличи още търговския дефицит.

Политическите събития отново ще са водещите и през настоящата работна седмица. Ето кои са и по-важните икономически и корпоративни новини, които също ще следим:

В понеделник (16 юни) Българска народна банка (БНБ) ще публикува данни за състоянието на платежния баланс към април 2014 г., за външната търговия и за преките инвестиции. Освен това от централната банка очакваме статистика на застрахователната дейност за март.

В първия ден на новата седмица общо събрание имат акционерите на Експат Бета АДСИЦ, Енерго-Про мрежи АД, Биоиасис АД, Велде България АД, Свинекомплекс Николово АД , Енерго-Про Продажби АД и на редица други публични дружества.

Във вторник (17 юни) президентът Росен Плевнелиев свика извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза“.

Във вторник ще се състои Клуб Investor.bg на тема „Успешни практики при управлението на портфейли от имотни активи“.

На този ден общи събрания имат Топливо АД, Фонд Имоти АДСИЦ, Българска Роза-Севтополис АД и други.

В сряда (18 юни) Националният статистически институт (НСИ) ще оповести информация за индексите на разходите за труд за първото тримесечие на 2014 г.

БНБ ще публикува своя редовен информационен бюлетин за юни.

В четвъртък (19 юни) сред редовните общи събрания на публичните дружества ще се проведат тези на Лавена АД и Захарни Заводи АД.

В петък (20 юни) НСИ ще публикува данни за изследователската дейност за 2013 г.

В последния ден от седмицата ще се съберат акционерите на Софарма АД, Трейс груп холд АД, Алкомет АД, Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД, Енергони АД, Зърнени Храни България АД и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *