Премиерът търси спасение в актуализация на бюджета пред Народното събрание

Сумарно задълженията на страната надхвърлят 3 млрд. лева, които правителството трябва да покрие през тази и следващите години, отчете премиерът.

Той припомни още и облигационния заем в размер на 800 млн. лева. Падежът е през август, като сумата трябва да бъде покрита с нов дълг или от фискалния резерв.

Пламен Орешарски показа и силната задлъжнялост на държавните фирми. Само 12 големи фирми имат дългове от 5,4 млрд. лева. Осем от тези фирми са в сферата на енергетиката, а тяхната съвкупна задлъжнялост надхвърля 4,4 млрд. лева.

Събираемостта на приходите обаче продължава формирани негативни тенденции, смята премиреът и посочи, че за първите пет месеца събираемостта на ДДС например е само 38,7% от планираните, от акцизи събираемостта е 33% от планираните.

Според Пламен Орешарски бюджетният дефицит е доведен до нулево салдо, но това е резултат само от асиметрията през април и май, наблюдавана и през други години.

„Всички тези фактори налагат актуализацията на бюджета“, категоричен беше Пламен Орешарски. Според него дори и при прилагане на спешните мерки за увеличаване на събираемостта на данъците, дупката в бюджета е около 500-600 млн. лева, невключени в разходната част ангажименти са в размер на 500 млн. лева, а задълженията към бизнеса са150 млн. лева. Към тези суми трябва да се добави и облигационният заем в размер на 800 млн. лева.

Да не се направи актуализация означава спиране на възстановяване на ДДС и да не се изплатим на бизнеса, допълни още премиерът.

Искането за актуализация ще бъде одобрено от партиите, които подкрепят правителството на Орешарски, стана ясно още от изказванията на лидерите на БСП и ДПС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *