Препъникамъни пред еврофондовете

Вече четири месеца страната има ново правителство, което дойде с големи обещания, но усвояването на европарите продължава да буксува. Вярно е, че бяха отблокирани неколкодесетки милиона лева по двете предприсъединителни програми ФАР и САПАРД, които изтичат в края на тази година, но в крайна сметка проблемите по 7-те оперативни програми (ОП) на ЕС са твърде остри. Какво трябва да се направи за промяна на положението?
На първо място, Министерството на финансите трябва да изчисти неразплатените суми в размер на около 1.5 млрд. лв. на фирмите, които са изпълнявали обществени поръчки, в т.ч. и по европроекти. Типичен пример в това отношение е в МОСВ, където са налице спечелени процедури и има подписани договори, но не се възстановяват вноските за участие на фирмите. Задържат се и се харчат чужди пари, което освен всичко друго е и незаконно.
На второ място, да края на годината трябва да бъдат отблокирани парите по основните оперативни програми на ЕС. Новите министри вече четири месеца нямат акредитации на управляващите органи от ЕК в Брюксел. Това пречи за разплащането по реализирани и пречи на нови проекти. Пример в това отношение е Програмата за развитие на селските райони.
Освен това практиката показва, че трябва да бъде назначен координатор на средствата по европрограмите, различен от министъра на финансите.
Не на последно място, необходима е пълна прозрачност за решенията на правителството по въпросите, свързани с еврофондовете. Например с Постановление 707/31.08.2009 г. на МС са отказани средства по програма Регионално развитие на ЕС с мотива, че държавата няма пари да съфинансира 15% от програмата – т.е. губим доброволно останалите 85%, което е нонсенс.
Появява се и необходимост от законопроект за оползотворяване на еврофондовете, в който детайлно да се разпишат функциите на отделните институции, от които зависи усвояването на парите от еврофондовете.

Йосиф Аврамов, зам.-председател на Националната предприемаческа и занаятчийска камара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *