Пробив при създаването на антибиотици направиха в САЩ

Продължилата десетилетия наред пауза в разработването на нови антибиотици вероятно приключва след съобщението на американски учени, което може да промени бъдещето на тези медикаменти.

Изследователите от бостънския Североизточен университет (Northeastern University in Boston) са разработили метод за отглеждане на бактерии, от който се получават 25 нови антибиотика и един от тях – teixobactin, е с „много обещаващи резултати“ за борба с т.нар. суперинфекции, резистентни на съществуващите антибиотици.

В публикацията си в сп.“Нейчър“ те твърдят, че откритието им може да промени „правилата на играта“, а специалисти, цитирани от Би Би Си, не изключват това да е само малка част от потенциала на новия метод.

Той се завръща към първоизточника за създаване на антибиотици – почвата. Понеже 99% от бактериите за антибиотични цели не могат да се отглеждат в лабораторни условия, те са изобретили как това да става контролирано в почвата.

Първоначалните данни сочат, че teixobactin убива широк спектър от микроби, устойчиви на антибиотици, като блокира капацитета им да изграждат клетъчни стени и по този начин да развиват защита.

Опитите върху мишки показват, че бързо се ликвидират инфекции от Staphylococcus aureus и Streptococcus pneumoniae, причиняващи опасни за живота зарази на кръвта и белите дробове. Има ефект и срещу ентерококите, които могат да предизвикат инфекции на сърцето, простата, уринарния тракт и коремната кухина.

Огромната част от откриването на антибиотични препарати е станало през 50-те и 60-те години и нищо, разработено след 1987 г. не е попадало в ръцете на лекарите. В същото време микробите са ставали все по-устойчиви и сериозен проблем има с туберкулозата, която не се влияе от никакви от известните средства.

Александър Флеминг, откривателят на пеницилина, предупреждава за проблема още в речта си при получаването на Нобеловата награда през 1945 г. След това масовото изписване на антибиотици от лекарите засилва тенденцията.

Световната здравна организация предупреди миналата година, че светът вероятно навлиза в „епохата след антибиотиците“. Британски специалисти посочиха през декември, че в следващите 20 години повече хора ще умират от инфекции сред операции, а заразите от устойчиви на антибиотици микроби и бактерии ще струват на световната икономика до 100 млрд. долара към 2050 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *