Продават се 263 хотела по Черноморието

Общо 263 хотела се продават в областите Бургас и Варна. 183 са хотелите за продан в Бургаско, а 80 – във Варненско. Цените са от над 100 000 EUR до 38 млн. EUR за обект в Златни пясъци. От юни 2008 г. до юни т.г. средните цени на хотелите са паднали с 12-33%. В района на Бургас най-висока си остава цената в Несебър – 1240 EUR/кв. м, а във Варненско – в „Св. св. Константин и Елена“ – 874 EUR/кв. м.
През юни 2008 г. обаче само в Бургаска област са се продавали 260 хотела, а във Варненско – 58. Оттогава насам бройката на тези недвижими имоти за продан варира около 200. Според брокери често има изтегляне на дадена оферта, ако няма интерес към нея. След няколко месеца тя се публикувала отново.
Надценени
„Цената е най-важният фактор. Инвеститорите търсят оферти с цени под пазарните. В момента това е продиктувано от факта, че повечето хотели обявени за продажба, са с ипотеки, които собствениците трудно обслужват“, обясниха от „Явлена“ във Варна. В повечето случаи те сами определяли офертната цена на предлагания от тях хотел, като водещият фактор е сумата, която им е нужна.
„Този начин на ценообразуване е грешен. Хотелът е по-скоро бизнес и сградата е актив в бизнеса на дружеството. Това е инвестиция – цената зависи от стопанисването, от заетостта, от балансите, от оборота, сключените договори с туроператори и т.н.“, обясни Добромир Ганев, управляващ директор на агенция „Форос“. По думите му собствениците пресмятат цената на имота си на база разгъната застроена площ. „За хотел с 5000 кв. м искат например по 1000 EUR/кв. м и цената е 5 млн. EUR“, допълни Ганев. Според него, за да бъде продаден хотел, който е бил слабо посещаван, вариантът е той да се продава на много ниска цена.
Оценителите – неизползвани
И от „Явлена“, и от „Форос“ обясниха, че собствениците на хотели не ползват услугите на лицензирани оценители. „Ако бъде направена оценка от лицензиран оценител, разликата между цената на собственика и тази на оценителя ще е 20-30% в низходяща посока заради намалелия туристически поток и търсенето на по-ниски офертни нива, от което идват и драстично намалелите печалби в бранша“, обясни Добромир Радославов от „Явлена“ – Варна.
Според Добромир Ганев от „Форос“ използването на лицензиран оценител за определяне на цената не е задължително. Според него обаче за собствениците е по-важно да имат консултант преди продажбата, за да се направи вътрешен одит, да се определи справедлива цена и да се намерят клиенти. „Вероятно тази цена няма да се хареса на собственика обаче“, призна Ганев.
Единични сделки
Мениджърът на „Форос“ обясни, че има единични случаи на продажби на хотели. „Едно нещо се продава най-добре, когато е във възход“, обясни Добромир Ганев.
Според екипа на „Явлена“ – Варна потенциалните купувачи са бивши или действащи хотелиери, които са детайлно запознати с този бранш, с ясна представа за случващото се в него. Затова те рядко искали договори с туроператори и годишни или сезонни приходи.

Красимира Янева, pari.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *