Продадоха 261 хил. имота за година

Чужденци налели близо половин милиард евро у нас, испанци изместиха британците

261 хил. ще стигне броят на сделките с имоти през 2006 г. Това е с около 10% повече в сравнение с миналата година, когато бяха сключени близо 240 хил. сделки, съобщи управителят на агенцията за недвижими имоти „Явлена“ Страхил Иванов по време на Икономическия форум за Югоизточна Европа.

Жилищата, купени с кредит през тази година, ще са около 70 хил. Нарастването е минимално в сравнение с 2005 г., когато са отпуснати 64 хил. ипотечни заема.

През миналата и тази година около една трета от продажбите на имоти са в София, Варна и Бургас, но тази тенденция започва да се променя.

Между 2003 и 2005 г. на пазара на имоти са се изсипали около 1,2 млрд. евро емигрантски пари. Но инвестиционната активност на сънародниците ни зад граница е била временно явление, твърди Страхил Иванов. Затова пък се увеличават инвестициите от чуждестранни граждани. През 2005 г. те са вложили 409 млн. евро в имоти спрямо 225 млн. долара през 2004 г. Общо 8 млрд. евро са влезли в пазара на имоти през 2005 г., припомни управителят на „Орвитекс“ Орлин Владиков. От края на миналата година все повече ваканционни жилища купуват граждани на Испания, Латвия, Литва, Македония и Гърция, посочи той.

Досега традиционни купувачи на апартаменти и вили в големите курорти бяха англичани, ирландци и руснаци.

Елена Маркова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *