Продажбите на биохрани се увеличават

До тази година българските производители на биологични продукти реализираха продукцията си основно в чужбина, но нарасналото търсене на вътрешния пазар променя и маркетинговата стратегия на компаниите.

От следващата година ще бъдат разкрити вериги за биологични храни, където ще се продава само проверена продукция, обясни Стоилко Апостолов, управител на фондацията за биологично земеделие „Биоселена“, пише в. „Дневник“.

До този момент в страната са регистрирани около 200 производители на биологично произведени плодове, зеленчуци и на животновъдни ферми.

Интересът към това производство расте и от 2008 г. се очаква много семейни стопанства да започнат биопроизводство, още повече че тези проекти ще се подпомагат от програмата за развитие на селските райони, допълни Апостолов.

Последният заявен инвестиционен проект е за засаждане на лозе с десертно грозде върху 3 хил. дка в Странджа, който до три години ще бъде сертифициран. Рисковете на този тип производство е, че в продължение на три години почвите и насажденията не трябва да се обработват с химични торове и препарати, което се отразява и на по-ниските добиви.

Преходният период изисква значителни инвестиции, които не могат да се възстановят, защото продукцията не може да се продава на пазара като биологична. В Европа биоплодовете и зеленчуците са с до 30 на сто по-скъпи от стимулираните с изкуствени торове и пестициди. Цените на млечните продукти са дори двойно по-високи.

На този етап повечето български производители инвестират в биологично земеделие и малка част – в животновъдство. „Био България“ е единственият сертифициран производител на кисело мляко, краве и овче сирене в страната. Млякото се изкупува от Троянския Балкан, а се преработва в мандрата в град Съединение.

Продукцията се продава изцяло в България и въпреки двойно по-високите цени търсенето нараства, съобщиха от маркетинг отдела. Кофичка кисело биологично мляко струва 1.43 лв., а цената на килограм овче и краве сирене е 12 лв. На дребно цените достигат и 13 лв. Нови ферми за биологично животновъдство скоро ще бъдат сертифицирани в Троянския Балкан и до Габрово.

В областта на растениевъдството първите биологични стопанства са създадени преди около 12 години. Тогава са преобладавали насаждеията с малини, арония и къпини в Костенец и Троян, както и розовите и лавандулови градини в Средногорието. Нараства интересът и към производството на биологичен пипер, моркови и други зеленчуци.

Пазарджишката компания „Екотерра“ е едно от първите консервни предприятия, което преработва биозеленчуци и плодове. Предприятието произвежда конфитюри от еколочигно чисти плодове и замразени тикви и пипер на кубчета.

Продукцията изцяло се изнася за Италия, като търсенето расте, и само за последната година производството е нараснало с близо 60 на сто, съобщиха от търговския отдел на „Екотерра“.

Консервният завод на „Наш дом България холдинг“ в Ловеч също произвежда около 20 артикула биопродукция – от лютеници и конфитюри до шипков мармалад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *