Продажбите на сайтовете за колективно пазаруване са нараснали с 20%

©НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Още по темата

20 милиона с отстъпка

Сайтовете за групово пазаруване в България все още са много, бизнесът общо расте, но единици са на печалба
16 авг 2013

Бизнесът приема добре модела ни

Изпълнителният директор на компанията за колективно онлайн пазаруване Golden Group Джордж Хаджигергиу пред „Капитал“
9 сеп 2011

Групово оцеляване

Първата криза с български сайт за колективно пазаруване извади един от проблемите, които фирмите от бранша трябва да решават заедно
19 авг 2011

Въпреки предизвикателствата на наситена конкуренция секторът за колективно пазаруване отчита ръст от 20% през изминалата година. Това показват данните на трите най-големи агрегатора (портали), които предлагат оферти за ваучери с намаления – Vsichkioferti.bg, Eha.bg и Oferto.bg.
Най-големият от трите портала – Vsichkioferti.bg – отчита над 500 хил. ваучера за намаления предоставени през сайта за изминалата година. Компанията изчислява, че с тях потребителите са получили отстъпки за общо над 18 млн. лева. Най-купувани са туристическите оферти (65-70% от всички продажби по този начин), като преобладават продадените ваучери за почивки в България, следвани от тези в Гърция, уточняват в прессъобщение от Vsichkioferti.bg. На второ място по продажби са офертите от категория красота – предложения за маникюр, фризьорски услуги, козметика и други.

Висок скок

Усещането за засилване на интереса към колективното пазаруване онлайн споделят и самите сайтове, които предлагат тази услуга. Най-големият играч в сектора – Grabo.bg, дори отчита по-голям скок на предоставените ваучери с намаление.
„Ръстът при нас е между 25 и 30% за 2013 г. спрямо предходната година“, коментира за „Капитал Daily“ Сребрин Ватралов, собственик на Grabo.bg. Лекото разминаване на данните между тези на сайта и порталите се дължи най-вече на факта, че големите компании за колективно пазаруване предлагат доста от офертите си директно и така не се отчитат от агрегаторите.
„Не можем да не се съгласим, че се забелязва ръст в покупките чрез сайтовете за колективно пазаруване“, коментира пред „Капитал Daily“ Максим Томов, директор „Бизнес развитие“ на агрегатора Moitesdelki.bg. „Тези покупки обаче според нашата статистика се осъществяват главно през основните играчи на пазара на груповото пазаруване. Най-вече заради това, че едни и същи сделки се предлагат от много сайтове, а потребителите имат изградено доверие в големите брандове.“
Според него най-търсени са офертите за почивка в България и чужбина, следвани от тези за разкрасителни процедури и храни.
„Ваучерите за туризъм предоставят значителна тежест и захранват целия сектор за колективно пазаруване, без тях нямаше да има същите резултати“, коментира Сребрин Ватралов от Grabo.bg. Данните на агрегаторите показват, че търсенето на подобни ваучери се засилва значително в дните преди празници, когато българските потребители планират своята почивка.
Според Vsichkoferti.bg се забелязва ръст от 50% на плащанията с кредитни карти. От сектора обаче подчертават, че водеща роля в осъществяването на електронните транзакции е EasyPay. По думите на Сребрин Ватралов разплащанията по този начин съставляват половината оборот, който минава през сайта на Grabo.bg. Той обаче подчерта, че се засилва и влиянието на разплащанията с виртуалната валута Bitcoin, като има ръст на офертите платени с нея.
Секторът на колективното пазаруване онлайн очаква подобни резултати и през настоящата 2014 г. „Възходящата тенденция от миналата година се запазва и през първите месеци на 2014 г. и аз очаквам ръстът от 20% да се запази и през този период“, коментира в прессъобщението Теодор Кафеджиев, собственик на VsichkiOferti.bg. Сходен ръст прогнозира и Сребрин Ватралов от Grabo.bg.

Ролята на агрегаторите

Наситеният пазар и голямото разнообразие от сайтове за колективно пазаруване доведоха до разцвета на агрегаторите – портали, които събират оферти от различни места и ги съпоставят, като така улесняват потребителите да се ориентират.
„Наличието на много конкуренти доведе до появата на агрегатори, в които потребителите могат да сравнят различни оферти“, коментира Ватралов от Grabo.bg. Той ги описва като своеобразни търсачки, подобни на Google, само че за ваучери за намаления.
Агрегаторите на оферти играят ключова роля в този процес, улеснявайки потребителите и предлагайки достъп до много по-голям брой оферти на едно място, коментира Теодор Кафеджиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *