Продължава обсъждането на антикризисните мерки

© Снимка: Архив

 

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще заседава днес отново, за да  продължи с обсъждането на мерките за преодоляване на кризата. Очаква се да бъдат разгледани предложенията на правителството. Миналата седмица тристранният съвет разгледа повечето от общите мерки, предложени от синдикатите и работодателите.
Най-много спорове ще има за намерението да се повиши ДДС с 2%. Синдикатите са против. Президентът на КНСБ Желязко Христов коментира: „Защото в условия на криза ще оскъпи живота”.
Работодателите биха приели увеличаване на ДДС като крайна мярка, ако останалите антикризисни предложения не доведат до по-високи постъпления в бюджета. Иво Прокопиев, председател на КРИБ: „Избягване на вдигане на ДДС е възможно и ние сме на път да постигнем консенсус в тази посока”.
На едно от заседанията на Националният съвет за тристранно сътрудничество е предложено и много по-високо повишение на ДДС, съобщи президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев: „Чуха се едни цифри за 24, от което съвсем ми настръхна косата”.
Очаква се в хазната да постъпят допълнително 370 млн. лв. от увеличението на ДДС с 2%. Но ако повишението е с 4%, приходите ще са около 700 млн. лв. Това показват предварителните разчети на НАП.
Всяка мярка за увеличаване на данъчната тежест, която се приема в средата на годината, би довела до съмнителни данъчни ефекти, заяви Ясен Попвасилев – данъчен експерт и бивш депутат в предишното Народно събрание от СДС: „Увеличаването на данъчната ставка в България ще доведе до инфлация. В условията на криза това означава, пак ще се върна на предишното си мнение, на допълнителна данъчна тежест за всеки нас. Инфлацията няма да е полезна за никого, защото тя ще е пречка за бъдещето приемане в европейската зона. Така ще се създадат условия за един инфлационен бюджет, което няма да е в полза за нито един от нас.“
Друго предложение, по което няма да се стигне бързо до съгласие, е работодателите да плащат първите три дни от болничния на работниците. Това ще отнеме от бизнеса около 90 млн. лв. в условия на криза. Кабинетът вероятно ще получи подкрепа от синдикатите и работодателите за намерението да не се намаляват повече осигуровките до края на 2011 година. Очаква се от продажбата на миноритарни дялове на държавата в различни предприятия в хазната да постъпят 150 млн. лв. допълнително.
Предложеният 10% данък върху печалбите от хазартни игри ще доведе до допълнителен спад в индустрията – е мнението на Надя Христова, член на УС на Българската търговска асоциация на производителите и операторите в игралната индустрия: „Така предложената мярка не само няма да доведе до повече постъпления в бюджета, а ще доведе до допълнителен спад в индустрията, затваряне на още повече игрални зали и закриване на работни места, както и насочване на играчите към един все още нерегулиран сегмент, какъвто са залаганията през интернет, където нито операторите, нито играчите се облагат. Лесно може да се направи съпоставка между резултатите от изминаващото тримесечие и същото на 2009 г., за да се види, че рязкото вдигане на данъчната ставка не само че не доведе до повече постъпления в бюджета, а тъкмо обратното.“

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *