Проект ще намалява зависимостта на Балканите от руския газ

Компания от Словакия е разработила газопроводен проект, чрез който да бъде намалена зависимостта на държавите на Балканския полуостров от доставките на руски газ. Инициаторът за това е операторът на словашката газопреносна система „Юстрийм“ (Eustream), който очаква през следващите две седмици да подпише споразумение за разбирателство с партньори от нашата страна и Румъния за газопроводния проект. Това съобщи ръководителят на словашката фирма Томаш Маречек.По думите му, газопреносният проект ще даде възможност на страни като България и Сърбия да получават газ, дори и при условие, че са прекъснати руските доставки на синьо гориво през територията на Украйна.

Идеята на словашкия оператор е синьото гориво да се доставя до Украйна от европейски разпределителни центрове през вече изградената инфраструктура в Словакия, а от Украйна да се пренася до България и Румъния.

Идеята е, новото газово съоръжение да пренася синьо гориво не само от Русия, но и от разпределителния център в Австрия или от алтернативни източници като Каспийско море и Средиземноморието, добави мениджърът на словашкия газопреносен оператор. Вчера и американският помощник-държавен секретар по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд заяви, че Съединените американски щати подкрепят изграждането на интерконекторната връзка между България и Гърция, за да може по този начин да се позволи на България да получава газ, внасян през терминалите за втечнен природен газ на територията на Гърция. Така, според Нюланд, страта ни ще намали зависимостта си от руските доставки, внасяни през Украйна. САЩ подкрепят и плана за изграждане на още един такъв терминал на хърватския остров Крък.

Междувременно стана ясно, че се очаква спад на договорните цени на „Газпром“ през второто или третото тримесечие на тази година. По думите на председателят на съвета на директорите на руския газов монополист Виктор Зубков, в договорите за доставка на руския газ е заложена формула, по която се определят цените. Част от компонентите й е цената на петрола, която се коригира на определено време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *