Производството на Китай нараства за пети пореден месец

Статистиката продължава да отчита подобрение на производството в Китай, което нараства за пети пореден месец. Това ясно показва, че планът за стимулиране на икономиката, който е на стойност 4 трлн. долара (586 млрд. долара), продължава да дава резултати.

Официалният индекс на производствената активност – PMI, се е повишил с минималния 0,1 пункт до 53,3 пункта през юли, съобщават от Федерацията за логистика и поръчки в Китай, предава Bloomberg.
По правило стойности на показателя над 50 пункта дават сигнал за повишаване на производствената активност.
Разходите за стимули в Китай и субсидирането на поръчките от страна на голям брой компании са помогнали за противодействие на спада в износа и са довели до повишаване на резултатите на множество дружества.
„Възстановяването е много силно“, смята Уанг Тао, икономист от UBS в Пекин. „To обаче все още не е стабилно, тъй като е предизвикано единствено от стимулите“, посочва специалистът.
Индексът на експортните поръчки през юли се е повишил с 0,7 пункта до 52,1 пункта. Индексът на производството е напреднал с 0,2 пункта до 57,3.
Всичко това дава своето отражение върху борсовата търговия в страната. Основният индекс Shanghai Composite е скочил с 85 на сто от началото на годината, а само през юли повишението възлезе на 15 на сто. Това кара мнозина да предупреждават, че в страната с надува нов балон на фондовия пазар.

Investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *