Путин: Слабата рубла дава много възможности на бизнеса

Владимир Путин иска руските бизнесмени да се възползват от сегашния по-нисък курс на рублата, който повишава конкурентоспособността на руските стоки.
Централна тема за днешните руски всекидневници е вчерашната реч на президента Владимир Путин при откриването на десетия бизнес форум на обществената организация „Делова Русия“, съобщава БТА.

„Трябва да се разбира, че такива възможности могат да се окажат ограничени във времето и тетрябва да се използват грамотно и максимално бързоза увеличаване на несуровинния износ от страната и за интензивно усвояване на собствения пазар“, подчерта Путин пред бизнесмените.

Руският президент отбелязал, че някои от руските икономически партньори могат „да прозрат“ обратния ефект от наложените санкции и да отменят „ограничителните мерки“.

По този повод вестникът припомня думите на премиера Дмитрий Медведев в Държавната дума преди месец, когато той призна, че през 2015 г. загубите на Русия от санкциите, нанесли щети на някои отрасли от икономиката, могат да достигнат 75 млрд. евро. Според премиера обаче „руснаците вече се научиха да живеят в друга икономическа реалност“.

„Росийская газета“ цитира думите на Путин, че Русия трябва да се възползва от създалите се обстоятелства, „не за да се самоизолира, а за да даде тласък на собственото си развитие“. Той призова руските компании активно да се включат със свои предложения в правителствената програма за заместване на вноса със стоки и продукция собствено производство в сферите, където санкциите удариха най-тежко.

„Заместването на вноса не е панацея и ниене се каним да заменяме целия внос- това е безсмислено и глупаво. Това трябва да се прави там, където можем да възродим собствената компетенция, или просто да я създадем наново“, обяснил Путин.

Така Русия може да се възползва от ситуацията, свързана с разликата във валутния курс на рублата, и от „ограниченията, които нашите партньори кой знае защо въведоха, без да мислят за последствията“, заключи президентът, цитиран от „Российская газета“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *