Пчелари плъзнаха по Шанз-елизе

Туристите не са единствената порода, от която гъмжи Шанз-елизе този август – на слънцето се радват и рояци пчели. Те са част от бързо множащата се популация, която произвежда мед – една нова процъфтяваща парижка индустрия, пише в. „Таймс“ в кореспонденция от френската столица, съобщи БТА.
Тюйлери, Люксембургската градина и други по-малки паркове в Париж са новият дом на стотици хиляди пчели, които се оказват по-продуктивни от селските си роднини.

В Париж има огромно количество цветя, обяснява Ив Ведрен, генерален секретар на Националния съюз по апикултура. Освен градските паркове и градини, булевардите и канавките на магистралите също предлагат подходящ цветен прашец – от акации, липи и кестени.

Някои производители от Париж се хвалят с рекордна продуктивност – до 100 кг мед от кошер годишно, в сравнение с 20-25 кг от типичните кошери в зърнопроизводителните равнини на Ил дьо Франс, каза Ведрен.

В града има около 300 регистрирани кошера, но още повече са недекларираните от любителите пчелари. Кошерите трябва да са най-малко на 25 м от болници и училища и да имат двуметрова ограда, ако не са на висок покрив.
До май най-големите колонии бяха на покрива на Операта. После ги последваха около 140 000 пчели, настанени върху стъкления покрив на Гран пале, импозантната зала на изложението от 1900 г. на Шанз-елизе.
„Пчелите са много щастливи в града. Имат си всичко, което им е нужно“, казва директорът на Гран пале Себастиен дьо Гаскет. Според Никола Геан, специалистът, който ръководи проекта в Гран пале, градските пчели могат да произвеждат пет пъти повече мед от онези в селските райони, където преобладава само един вид земеделска култура.
„Пчелите живеят по-добре в града поради биоразноборазието. В града има хиляди цветя по градините и балконите, докато селото е замърсено от пестициди“, казва той.
Медът от Шанз-елизе ще се продава с етикета „Гран пале“, наред с другите марки Miel de Paris, които струват цели 15 евро за 125 г.
Националният пчеларски съюз неотдавна съобщи за висока смъртност на пчелите край нивите с царевица, слънчоглед и рапица. В цяла Европа смъртността на пчелите е нараснала с 30-35 процента в сравнение с 80-те години.
Френските данни показват, че в градските райони продукцията е два пъти по-голяма от селските. Същите са данните и от Ню Йорк.
Не са известни случаи на нападения на пчели над населението, но парижкият пчелен „бейби бум“ е довел до появата на колонии на странни места – в гробището Пер Лашез или и в директорската зала на централата на банка „Сосиете женерал“, твърди Жан Поктон, стопанинът на пчелите в Операта.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *