Първи министър от кабинета ”Борисов” отива на съд…

Прокуратурата внесе обвинителен акт в Софийски градски съд срещу бившия министър на здравеопазването Божидар Нанев заради сделките с антивирусните препарати. Божидар Нанев и Димитринка Николова, шеф на дирекция „Бюджет и счетоводство“ в Министерство на здравеопазването, са обвинени, че на 16 декември 2009 г. са сключили две неизгодни сделки за доставка на антивирусния препарат „Тамифлу“. С това държавата е ощетена с 2,45 млн. лв.
Двата договора са между министерството и „Рош България“ ЕООД. Те бяха подписани по време на масовите случаи на свински грип в Европа.
Препаратите бяха купени и доставени след грипната епидемия и почти всички 200 000 дози останаха неизползвани.
2,45 млн. лева са разликата между цената, предложена от Националната здравна служба на Великобритания чрез британското посолство до Министерството на здравеопазването, и договорената цена от министерството за доставка с дружеството.
Заради скандала Божидар Нанев подаде оставка през март 2010 г. Той е първият министър от кабинета „Борисов“, срещу когото има готов обвинителен акт.
Прокуратурата работи по два други случая, свързани с действащи министри. Единият е за огласените от Цветан Цветанов разговори, записани със специални разузнавателни средства, по случая с мъртвото недоносено бебе в болницата в Горна Оряховица. Проверката започна след сигнал на Коалиция за България.
Вторият е досъдебното производство, което засега е срещу неизвестен извършител и засяга изнесеното споразумение между кабинета „Станишев“ и БНБ. През юли 2010 г. лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че от „Коалиция за България“ са изпратили сигнали срещу министъра на финансите Симеон Дянков, който съзнателно разгласилр споразумението, свързано със стабилността на банковата система.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *