Работа много, няма кой да работи

Работа има много – над 15 000 работни места са заявени в бюрата по труда, и макар да има повече от 350 000 безработни, няма кой да работи.

„Бюрата по труда предлагат хиляди свободни места на желаещите да започнат работа, но трябва да има и постоянство от страна на безработните“, каза шефът на Агенцията по заетостта Асен Ангелов, цитиран от „Новинар“.

Най-проблемна остава младежката безработица, заради която агенцията започва схема „Младежка заетост”, която трябва да осигури стажове на около 7500 младежи, които да се потопят в реалната среда на дадена професия.

Онлайн проучването, което да насочи в коя сфера има най-голям глад за кадри, обаче показва, че едва 15 на сто от фирмите търсят висшисти. „Заради летния сезон се търсят предимно сервитьори, бармани и продавачи”, допълни Ангелов.

„Всеки ден между 5000 и 8000 свободни работни места чакат в Агенциите по заетостта в страната някой да ги заеме“, каза още Асен Ангелов.

„Работа има. Колегите в агенциите всекидневно предлагат хиляди места на безработните, които имат желание да започнат да работят”, допълни той.

По думите му обаче трябва и желание, защото, когато човек е безработен, няма право да се колебае дали да започне дадена работа, дори тя да е под нивото му. По данни на агенцията безработните в страната са над 350 000, а от началото на годината над 50 000 са започнали работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *