Разследват за картел с касови апарати

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е започнала разследване за картел на пазара на касови апарати, съобщиха от ведомството. То е започнало преди година заради съмнения за регулирани и едновременно увеличавани цени на електронни касови апарати, съобщават вестници „Дневник“ и „24 часа“.

КЗКподозира в забранено споразумение софийските „Дейзи Технолоджи“ и „Датекс“, ботевградската „Елтрейд“ и „Тремол“, Велико Търново.

Антимонополният орган се е самосезирал по случая след сигнал и публикации в медиите от началото на 2009 г., но производството по случая е започнало преди два месеца, съобщава в.“Дневник“.

В началото на миналата година всички модели касови апарати, които се предлагат в мрежата от български производители, са поскъпнали, по данни на подадения в комисията сигнал, за което е писано в медиите. В края на януари 2010 г. КЗК със съдействието на МВР е извършила проверка на място, като е претърсила офиса и други помещения на софийската „Датекс“. Иззети са документи, съхранени на хартиен и електронен носител.

„Отказвам да коментирам, преди да е приключила проверката на Комисията за защита на конкуренцията“, заяви пред „Дневник“ Пенчо Илиев, управител на „Датекс“.

Образуването на производство пред антимонополният орган и извършването на проверка на място не означава, че е установено нарушение на закона, подчертават от институцията. Целта на ведомството е да събере достатъчно доказателства, които да бъдат оценени заради възникналите съмнения. В случай че държавният регулатор се произнесе, че има извършено нарушение, той предоставя мотивите си на фирмите нарушителки. Те имат 30-дневен срок, за да защитят пазарното си поведение. Комисията обаче може и да отхвърли твърдението за картел.

При констатирано нарушение в окончателното си решение по случая КЗК може да наложи глоба и да постанови прекратяване на картелирането. В случай че антимонополното ведомство докаже, че компаниите участват в картел, то те могат да бъдат глобени с до 10% от оборота им за предходната година.

В момента държавният регулатор се съмнява в наличието на още два картела – при банките и в циментовата индустрия. От юли миналата година комисията започна проверка на Асоциацията на банките в България (АББ) след сигнал на граждани, че банките се договорят помежду си за повишаването на лихвите. „В момента производството продължава, като изискваме допълнителна информация от отделни банки“, обясниха от КЗК. На същия етап се намира и производството срещу Българската асоциация на циментовата индустрия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *