Расте безработицата сред младите

Това сочат данните на изследване на агенция „АФИС“ от февруари 2011 година, което беше представено в рамките на дискусия „Младежката безработица-път без изход?“, организирана от Младежкото обединение в БСП и младежки неправителствени организации, предаде БГНЕС.
Най-силно е изразена безработицата сред младите в селата – 58%, в градовете тя достига 30-35 %, а най-големи възможности за младите предлага столицата. Младежката безработица при мъжете е малко по-ниска от тази при жените, които от своя страна имат по-голямо желание да придобиват допълнителна квалификация. Структурата на безработицата показва, че 34% от младежите с основно образование са безработни, а всеки четвърти млад човек със средно образование е без работа. Всеки пети се занимава с дейности, различни от придобитата квалификация.
За борба с високите нива на младежката безработица младежите в БСП предлагат Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН), Министерството на труда и социалната политика (МТСП) заедно с неправителствени организации, да изработят национална карта „Образование – реализация“, в която да се описват възможностите на училищата и потребностите на бизнеса по места, както и създаването на система от стимули и условия, включително и данъчни облекчения за бизнеса, така, че той да заявява своите потребности за създаването на специалности, а от своя страна да финансира практики и стипендии на студентите.
Те предлагат и създаването на индивидуална сметка за обучение на служителите и работниците, в която през определен период от време се отделят средства и от страна на работника, и от страна на работодателя. Сметката да е лична на работника и да не се губи при смяна на работа.
От Младежкото обединение на БСП искат нови щатове в Бюрата по труда за консултанти, които да работят само с млади хора или допълнителни часове за обслужване само на младежи. Те предлагат да има и легитимно младежко представителство в Икономическия и социален съвет към Министерски съвет, като това може да стане с представител на Националния младежки форум, а доброволчеството да се приема като стаж и трудов опит.
Младите социалисти предлагат и всяка година да се изготвя от правителството, социалните партньори и неправителствените организации Годишен план за противодействие на безработицата сред младите хора, чието изпълнение да се отчита пред Народното събрание. „Втора поредна година безработицата е един от най-сериозните бичове в обществото. Безработицата сред младите е сериозно подценяван проблем“, сподели председателят на Младежкото обединение на БСП Явор Гечев. Към сегашния момент в рамките на кампанията „Дянков, назначи ме“ младежите в левицата са събрали над 10 000 молби на безработни млади хора, а над 5600 човека са се регистрирали на специално създадения сайт за това.
От своя страна председателят на парламентарната социална комисия Драгомир Стойнев отбеляза, че безработицата сред младите хора изключително бързо расте. Той разкритикува Националния план за действие по заетостта за тази година. Стойнев е на мнение, че висшето ни образование е на ниско ниво. Според него в процеса на обучението във висшите учебни заведения на базата на активна конкуренция трябва да отпадат поне част от студентите, които са влезли в първи курс.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *