Рецесия по италиански

Поредната икономика от еврозоната, италианската, навлезе в рецесия. Италия не пострада силно от жилищния бум, а стана жертва на свиващото се световно търсене като цяло и чуждестранното търсене в частност, коментира за „РБК Дейли“ експерт.

Тази седмица Италия официално навлезе в рецесия, превръщайки се в поредната страна от Европейския съюз, пълноценно почувствала влиянието на кризата. В третата по-големина икономика на ЕС ситуацията се влошаваше две поредни тримесечия, което бе необходимо за техническото регистриране на спада. Според прогнозите на икономистите, в Италия рецесията ще продължи година или даже повече – през 2009 г. се очаква свиване на БВП с 1 процент.

Националната статистическа агенция на Италия ISTAT обяви в сряда началото на рецесията. Едновременно с това ISTAT съобщи за свиване на промишленото производство през октомври с 1,2 процента, което се оказа малко по-добре от очакванията на анализаторите. Една от главните причини за италианския икономически спад са експортните трудности, които са започнали да изпитват производителите заради глобалната криза, съкращаването на световната търговия и повсеместното намаляване на търсенето, смятат експертите.Според прогнозите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, през тази година италианският БВП ще се свие с 0,4%, МВФ смята, че през текущата година този показател за Италия ще намалее с 0,2%, а през следващата година ще спадне с 0,6%.Основната разлика на италианската рецесия от американската е, че нейната икономика е в по-малка степен зависима от жилищния пазар, проблемите на който доведоха до спада в САЩ. „Италия не пострада силно от жилищния бум. Тя стана жертва на свиващото се световно търсене като цяло и чуждестранното търсене в частност“, заяви за „РБК Дейли“ експертът по страните от еврозоната в Dresdner Kleinwort Райнер Гюнтерман. „Италианските компании започнаха да изпитват затруднения с реализирането на продукция в чужбина“, отбеляза Гюнтерман. От ISTAT също подчертаха, че върху спада на производството е повлияло намаляването на инвестициите.В Италия очакваха рецесията, затова правителството на Берлускони още преди месец прие план за помощ на италианските семейства и корпоративния сектор за 2009 г. на стойност около 6 милиарда евро. Сред мерките – подкрепа за семействата с ниски доходи, намаляването на данъците за бизнеса, а също така помощ за компаниите, принудени да предприемат временни съкращения на персонала.(БГНЕС)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *