Ройтерс: Корупцията в Румъния спъва антикризисните мерки

Букурещ, Румъния /КРОСС/ Провалът на Румъния да пребори корупцията излага на риск антикризисните мерки и споразумението за заем от Международния валутен фонд /МВФ/, пише в анализ Ройтерс. Страната отчаяно се нуждае и от двете, за да подпомогне икономическото си възстановяване и да върне инвеститорския интерес.
Според анализа именно корупцията е в дъното на румънските бюджетни проблеми.
Ако надуващата се фискална бездна не бъде овладяна, Румъния може да се изправи пред заплахата на криза с дълга, подобна на гръцката, предупреждава Райтерс и припомна, че според Трансперънси интернешънъл именно Гърция, Румъния и България са едни от най-корумпираните държави в Европейския съюз.
За да намери пари за финансиране на дефицита в хазната, който е два път над допустимата граница за ЕС от 3 процента от Брутния вътрешен продукт, Румъния се нуждае от доверието на финансовите пазари. Там обаче се шири опасението, че правителството няма да успее да намали заплатите и да тушира социалното напрежение срещу мерките за затягане на коланите.
Липсата на допълнителни усилия за справяне с рушветите и подкупите, които да вървят ръка за ръка с антикризисните мерки, ще значи нови проблеми и вероятно ще породи протести. Това пък може да влоши преговорите с МВФ за отпускане на заем от 20 млрд. евро, които за Букурещ могат да са ключови за излизане от рецесия.
В Румъния подкупването на лекари и чиновници срещу услуги е често срещано.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *