Рубини: Рискът от нов, дълбок икономически спад се засилва

Световната икономика започва да се възстановява от най-тежката рецесия и финансова криза от периода на Голямата депресия през 30-те години, отбелязва известният американски икономист и професор от Нюйорксия университет Нуриел Рубини в публикация, поместена в електронното издание на в. Файненшъл таймс.

През четвъртото тримесечие на 2008 г. и първото тримесечие на 2009 г. темпото на свиване на най-напредналите световни икономики бе подобно на състоянието на свободно падане на брутния им вътрешен продукт (БВП) в ранния етап на депресията. Преди година политиците най-сетне започнаха да използват по-голяма част от оръжията от арсенала си, посочва Рубини.

Тези усилия дадоха резултат и свободното падане на икономическата активност се облекчи. Сега има три въпроса, които са на дневен ред. Кога ще приключи световната рецесия? Каква ща бъде формата на икономическото възстановяване? Има ли рискове от повторен икономически спад?

Според Рубини глобалната икономика вероятно ще излезе от рецесията през втората половина на 2009 г.

По втория въпрос има спор между повечето икономисти, очакващи V-образно възстановяване – бърз икономически растеж след тежката рецесия – и други, като самия Рубини, според които възстановяването на световната икономика ще бъде U-образно – анемично и на по-ниско равнище от общата тенденция поне през първите две години. Рубини е на мнение, че първоначално ще бъде отчетен бърз икономически растеж в продължение на две тримесечия благодарение на презареждането със запаси и възстановяването на производството от нивата, близки до тези от периода на Голямата депресия, след което растежът ще се забави и ще бъде по-вял.

Все пак Рубини предупреждава за засилващата се заплаха от нов дълбок спад на световната икономика. Първият риск е свързан с това, че правителствата на много държави започват да изготвят стратегии за изход от сегашната политика за стимулиране и поддръжка на националните икономики. Ако политиците допуснат значително нарастване на финансовите дефицити, увеличат данъците, ограничат разходите и достъпа до ликвидност, те ще подкопаят възстановяването и ще насочат икономиките си отново към стагфлация (рецесия плюс дефлация).

Другата причина за риск от втори икономически спад е, че в момента цените на петрола, енергията и хранителните продукти поскъпват с по-бързо темпо от заложеното в икономическите основи. Световната икономика няма да може да издържи на нов шок при покачване на цените на петрола над 100 долара за барел, предупреждава Рубини в статията си във Файненшъл таймс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *