Румен Петков: Цветанов да каже разработван ли е Ваньо Танов?

София /КРОСС/ Аз бих попитал вътрешния министър Цветан Цветанов има ли разработка срещу Ваньо Танов в качеството му на директор на митниците от март тази година. Ако е така, бих му задал и въпроса дали му има доверие. Това каза Румен Петков, бивш министър на вътрешните работи и депутат от БСП, в предаването „Денят започва” по БНТ. Той допълни, че ако има такава разработка, би искал да знае какъв е бил мотивът за нея и резултатът от нея.
„Ако вътрешният министър е разработвал г-н Танов, значи той му няма доверие. Ако настоящия министър няма доверие на Ваньо Танов, аз познавам още няколко бивши вътрешни министри, които също нямат и бих попитал – какво прави той в митниците”, каза Румен Петков.

Той настоя разработката за Братя Галеви да бъде изцяло разсекретена, за да стане ясно кой е заявителя, кой я е утвърдил и какъв е времевият период между заявката и утвърждаването. „Трябва да се види има ли нещо необичайно в забавянето при стартирането на разработката, защото твърдя, че съм я утвърдил аз и това не е чадър, а стремеж за ефективност в работата. Имам основание да считам, че Танов е работил неефективно като шеф на БОП-а и затова го освободих”, заяви Румен Петков.
Той посочи, че трябва да се види дали при разработката са ползвани „всички екстри”, които той при утвърждаването е заявил: „Ако тези възможности не са ползвани, г-н Танов много категорично се е стремял да прикрие нещо от действията на Братя Галеви”.

По отношение на това дали СРС-та са унищожени Румен Петков коментира: „Не мога да кажа дали СРС-та са били унищожени, но ако са унищожени трябва да се види защо ГДБОП е взела такова решение. Аз обаче мисля, че те са приложени към документите по разработката, както се прави обикновено. Да си отговорим обаче не въпроса, ако службата-поръчител не е подала заявление за запазване на тези документи, кой носи отговорност”.

За Цветан Цветанов
„Защо вътрешният министър го е срам и страх да каже кого е консултирал, попита Румен Петков: „Ако това е чужда организация или икономически субект в България, това го прави зависим”.

За срещата с Алексей Петров
Срещата ми е предложена от служител на МВР, аз съм подал рапорт за нея. Рапортът го има и до ден днешен, каза Петков. Той е категоричен, че въз основа на този рапорт не могат да се извадят никакви заключения, че на срещата е ставало въпрос за преразпределение на наркотици.
Петков не отговори въпроса дали въпросния служител, предложил срещата, е за Алексей Петров.

За Куйович
„Танов го ухажваше известно време, докато беше шеф на БОП-а, но след като се отказа от него, той беше осъден. Нека Ваньо Танов да каже взимал ли е Куйович незаконно от границата, за да го докара до София”, коментира Румен Петков.

Той призова вътрешния министър Цветан Цветанов, ако може да докаже твърденията си за Никола Филчев, да го арестува веднага. И допълни: „Ако може да докаже твърденията си срещу мен, да ме арестува”.

Румен Петков коментира още:
„Аз имам много резерви към работата на вътрешния министър, защото не може полицията да влиза с автоматично оръжие в болниците. Правят се показни акции, но за съжаление битовата престъпност нарасна”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *